Elisabeth Rehn: Syyrian sodan syyllisten rankaiseminen vaikeaa

YK:n ihmisoikeusraportoijana Balkanilla työskennellyt Elisabeth Rehn pitää selvänä, että hallitusta tukevat joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin Aleppossa.

Ulkomaat
kuvassa Rehn
YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan Syyrian hallitusta tukevat joukot ovat todennäköisesti syyllistyneet sotarikoksiin Syyrian Aleppossa. Muun muassa YK:n ihmisoikeusraportoijana Balkanilla 1990-luvulla toiminut ministeri Elisabeth Rehn arvioi, että syyllisten saattaminen vastuuseen on vaikeaa.

YK:n entinen ihmisoikeusraportoija ja myös kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnassa toimineen Elisabeth Rehnin mielestä on ilmeistä, että Aleppossa on tapahtunut sotarikoksia. Myös YK arvioi, että Syyrian hallituksen joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin tulittaessaan pientä kapinallisaluetta, jossa edelleen on tuhansia siviilejä.

Rehnin mukaan syyllisiä on vaikea saada vastaamaan teoistaan, koska Syyria ei ole sitoutunut kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

– Tutkinnat ja tuomiot on vietävä YK:n turvallisuusneuvoston kautta, ja siellä törmätään Venäjän veto-oikeuteen, Elisabeth Rehn sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ministeri Rehn vertaa Aleppon murhenäytelmää muun muassa Ruandan, Srebrenican ja Sarajevon tapahtumiin.

– Emmekö me nykyään enää pysty mihinkään? Tuleeko tämä ”ei koskaan enää” aina vaan sanottua, ja sitten se tapahtuu taas, Rehn pohti.

Elisabeth Rehnin mielestä kansainvälinen yhteisö on tehnyt useita virheitä Syyrian kriisissä. Hänen mielestään oli virhe vaatia presidentti Bashar al-Assadin lähtöä ennakkoehtona rauhanneuvotteluille.

– Näin teki USA ja myös EU yhtyi tähän. On aika hankala neuvotella rauhasta, jos ehtona on, että päämies joutuu sivuun.

Rehnin mukaan Syyrian presidentti on toki käyttäytynyt kauhealla tavalla. Olisi kuitenkin ollut viisaampaa aloittaa hiukan varovaisemmin, Rehn arvioi.