Koe uusi yle.fi

Fyysinen työ kulutti loppuun, työnantaja tarjosi paikkaa vammaisten avustajana – "Tämä on ihanaa hommaa"

Joensuulainen Mari Sauvala ei pystynyt jatkamaan fyysisesti kuormittavaa työtä kaupungilla: ratkaisu löytyi työnantajan ehdottamasta työvaihdosta.

työelämä
Hellin Kekäle ja henkilökohtainen avustaja Mari Sauvala.
Hellin Kekäle ja henkilökohtainen avustaja Mari Sauvala.Nelli Kallinen / Yle

Joensuulainen Mari Sauvala teki 26 vuotta kaupungin leivissä fyysisesti kuormittavaa työtä. Työ kävi lopulta liian raskaaksi ja oli mietittävä, kuinka jäljellä olevaa työkykyä pystyisi vielä hyödyntämään.

Ratkaisu tilanteeseen löytyi työnantajalta: Sauvala siirrettiin työskentelemään vammaisten henkilökohtaiseksi avustajaksi.

– Minulla on pahat kulumat polvissa ja työ ravintopalveluilla oli siinä mielessä raskasta, koska jouduin liikkumaan paljon jaloillani ja seisomaan kovalla lattialla. Myös työtahti oli liian kiireinen, Sauvala kuvailee tilannettaan.

Sauvalan työsiirto on osa Joensuun kaupungin reilu puolitoista vuotta sitten aloittamaa kokeilua, jossa on tarjottu työntekijöille mahdollisuutta siirtyä vammaisten henkilökohtaiseksi avustajaksi.

Kaupunki keventää vuosittain noin 200 työntekijän työtä. Kokeilu aloitettiin, koska sairauspoissaolot nousivat suuriksi ja muuta keinoa työn keventämiseen ei enää löytynyt.

Työsiirtoa kokeili aluksi vain muutama työntekijä, mutta tällä hetkellä vammaisten henkilökohtaisena avustajana työskentelee jo 35 kaupungin työntekijää. Asiakkaita on yhteensä 80.

Kokeilusta uudeksi ammatiksi

Joensuun kaupunki on tyytyväinen kokeilun tuloksiin.

Henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen kertoo, että tämän vuoden sairauspoissaoloseurannassa kokeiluun osallistuneet työntekijät ovat sairastaneet kymmenesosan verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Kun näkee minkälaista vanhusten ja vammaisten elämä on, osaa arvostaa terveyttään ihan eri tavalla.

Mari Sauvala

Sairauspoissaolojen vähentyminen on tuonut kaupungille varovaisen arvion mukaan säästöjä noin 400 000 euroa vuositasolla.

Mari Sauvalalle alunperin kokeiluna alkanut alan vaihto on poikinut kokonaan uuden ammatin.

– Olen allekirjoittanut työsopimuksen, että jatkan tässä hommassa. Tämä on ihanaa hommaa!

Kiireisyys vaihtui leppoisuuteen

Joensuun kaupungilta kerrotaan, että myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kaupungin tarjoamaan palveluun. Palvelu on tuonut asiakkaille vakautta, kun avustaja ei ole vaihtunut jatkuvasti.

– Tämä Mari on ollut kanssani nyt pisimpään ja mukavasti on mennyt. Olemme naureskelleet, että eihän tämä mitään vaikeata hommaa ole, naurahtaa Sauvalan asiakas Hellin Kekäle.

Sauvala on viihtynyt uudessa työssään hyvin. Työtahti on leppoisampi ja välillä on aikaa istua ja jutella asiakkaiden kanssa.

Vanhin asiakas on näkövammainen Hellin Kekäle, jonka kanssa Sauvala kertoo oppineensa paljon uutta.

– Tämä työ kehittää myös kärsivällisyyttä. Joskus sitä narisee vähän turhistakin asioista, mutta sitten kun todella näkee minkälaista vanhusten ja vammaisten elämä on, osaa arvostaa omaa jäljellä olevaa terveyttään ihan eri tavalla, Mari Sauvala toteaa.