Filippiinien Duterte kehui tappaneensa rikollisia – senaattorit uhkaavat presidenttiä viraltapanolla

Maan oikeusministeri pitää presidentti Duterten puheita liioitteluna. Presidentin viraltapano vaatisi kahden kolmasosan kannatuksen kongressin alahuoneessa.

Filippiinit
Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.
Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.Francis R. Malasig / EPA

Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte sanoi maanantaina, että hän tappoi rikollisia ollessaan Davaon kaupunginjohtaja.

Presidentinlinnassa yritysjohtajille pitämässään puheessa Duterte kertoi, että hänellä oli tapana kierrellä moottoripyörällä kaupungin katuja ja etsiä epäiltyjä rikollisia tapettavaksi.

Duterten mukaan hänen tarkoituksenaan oli näyttää paikallisille poliiseille, että hekin voivat surmata rikollisia.

Kaksi filippiiniläistä senaattoria arvioi, että presidentti voitaisiin panna viralta tunnustuksensa takia.

Viraltapano vaatisi enemmistön kannatuksen kongressissa

Duterten vastustaja senaattori Leila de Lima sanoi torstaina uutiskanava CNN:lle, että kyseessä on vakava rikos, jonka vuoksi presidentti voidaan panna viralta maan perustuslain mukaan.

Myös senaatin oikeuskomitean johtaja senaattori Richard Gordon sanoi, että menettely Duterten panemiseksi viralta voidaan aloittaa hänen kiistanalaisten kommenttiensa takia.

Duterten liittolaiset kongressissa yllyttävät presidentin arvostelijoita aloittamaan viraltapanomenettelyn. Heidän mukaansa presidentin syrjäyttäminen poliittisen prosessin kautta perustuu numeroihin.

Kongressin 293-jäsenisessä alahuoneessa on alle 50 opposition edustajaa. Presidentin viraltapano vaatii kahden kolmasosan kannatuksen.

Oikeusministeri vähätteli presidentin puheita

Filippiinien oikeusministeri Vitaliano Aguirre tyrmäsi torstaina radiohaastattelussa Duterten puheet liioitteluna. Aguirren mukaan presidentillä on tapana liioitella saadakseen viestinsä perille.

Aguirre sanoi myös, että vaikka Duterten tappopuheet pitäisivätkin paikkansa, se ei välttämättä tarkoita sitä, että hän olisi rikkonut lakia.

Oikeusministerin mukaan virkamies voisi perustellusta syystä tappaa epäillyn rikollisen, jos epäilty vastustaisi pidätystä.

Huumesodassa kuollut tuhansia

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Dutertea laittomien kuolemanpartioiden johtamisesta Davaossa. Järjestöjen mukaan partiot tappoivat yli tuhat epäiltyä rikollista.

Presidentti Duterte on eri yhteyksissä sekä kieltänyt että myöntänyt osallisuutensa kuolemanpartioiden järjestämiseen.

Duterte julisti Filippiineille huumeiden vastaisen sodan viime kesänä. Virallisten tilastojen mukaan Filippiinien poliisi on surmannut kesäkuusta alkaen yli 2 000 huumerikoksista epäiltyä.

Lisäksi yli 3 000 muuta ihmistä on surmattu huumeisiin liittyvissä epäselvissä olosuhteissa.

Duterte väittää, että Filippiinien poliisi surmaa vain itsepuolustukseksi. Hänen mukaansa muut uhrit ovat gangsterien murhaamia.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina, että se ei toistaiseksi myönnä Filippiineille suunniteltua apupakettia, koska on huolissaan oikeusturvasta ja kansalaisoikeuksista Duterten hallitsemassa maassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters