Postinkulku raivostuttaa ihmisiä: karhukirjeitä tulee jo ennen varsinaisia laskuja, mutta sairaalakutsuja ei tule välttämättä ollenkaan

Ongelmat postinjakelussa herättävät ihmetystä, epäuskoa ja raivoa. Postin mukaan häiriöt ovat kuitenkin jo takanapäin.

Kuopio
Mika Juntunen
Yksi Postin toimintaan suivaantuneista on siilinjärveläinen Mika Juntunen.Antti Karhunen / Yle

Jos viikonlopun lehdet jaetaan satunnaisesti vasta maanantaina, aikakauslehti myöhästyy muutamalla päivällä ja postilaatikkoon tulee itselle kuulumatonta postia, voi kyse olla satunnaisesta häiriöstä postinkulussa.

Mutta jos myöhästymiskehotuksia alkaa tulla jo ennen kuin varsinainen lasku tulee perille tai sairaalan lähettämiä kutsuja ei tule lainkaan, voi kyse olla jo astetta vakavammasta ongelmasta.

Kaikki nämä esimerkit löytyvät viesteistä, joita Yle Kuopio on saanut kuluvan viikon aikana yhteensä lähes kolmeltakymmeneltä ihmiseltä.

Kadonnut sairaalakutsu yllätti

Yksi Postin toimintaan suivaantuneista on siilinjärveläinen Mika Juntunen, jonka postia on hävinnyt matkalla jo useampaan otteeseen. Ensimmäinen kadonnut lähetys oli Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) lähettämä kutsu, joka oli postitettu Juntuselle syyskuun alussa.

– Asia koski magneettikuvausaikaa lokakuulle. Kuulin minulle varatusta ajasta vasta jälkikäteen, Juntunen kertoo.

Juntunen sai tietää lähetetystä kutsusta vasta KYSin hoitajalta, kun tämä tivasi seuraavana päivänä puhelimessa sitä, miksi Juntunen ei ollut tullut tutkimukseen. Juntusen mukaan hoitaja oli kuitenkin ymmärtänyt tilanteen, sillä vastaavanlaisia tapauksia oli Juntuselle kerrotun mukaan sattunut myös aiemmin.

– Onneksi tästä ei koitunut itselle mitään kuluja, mutta oikean diagnoosin saaminen viivästyi.

Yksi kerta voi olla sattumaa, mutta entä toinen kerta?

Juntusen epäonneksi postin häviäminen ei jäänyt tähän. Juntuselle varattiin puhelimessa tutkimukseen uusi aika, jossa hän myös kävi. Tutkimuskäynnin jälkeen KYS postitti Juntuselle kutsun saapua fysiatrian erikoislääkärin vastaanotolle.

– Odottelin ja ihmettelin, miksi posti ei tuo kirjettä. Arvelin, että KYSillä on pitkät jonot. Sitten eräänä päivänä minulle oli tullut puhelu oudosta numerosta.

Kun Juntunen soitti kyseiseen numeroon, kävi ilmi, että hänellä olisi ollut aika fysiatrille – mutta jo aiemmin samana päivänä.

– Ei auttanut kuin selitellä jo toistamiseen puhelimessa KYSille, että kun ei ole tullut mitään kutsua, Juntunen sanoo.

Posti ei ole vastannut reklamaatioon

Juntunen teki molemmista katoamistapauksista reklamaation postille. Postin asiakaspalvelu yritti hänen mukaansa vakuuttaa ensimmäisen tapauksen yhteydessä, että vika on ehkä lähettäjässä.

– On vaikea todistaa, että ei ole saanut jotain, varsinkaan jos ei ole itse edes tietoinen, että postia pitäisi tulla jostakin, Juntunen huokaa.

Toisella kerralla vastuuta ei Juntusen mukaan enää yritetty sysätä muille, vaan tapahtunutta pahoiteltiin. Juntunen ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan teki asiasta kirjallisen reklamaation.

– Pyysin siihen vastausta sähköpostitse, mutta edes sitä ei ole kuulunut.

– Jos postia jää vielä tulematta, teen valituksen viestintävirastoon ja alan selvittää mahdollista korvauspuolta. Kyseessä on kuitenkin minun terveyteni, hän toteaa.

Posti: "Kaikki on mahdollista"

Postin Järvi-Suomen jakelun aluepäällikön sijainen Aki Ulmanen kuulee Juntusen tapauksesta nyt ensimmäistä kertaa. Hän pahoittelee tilannetta ja sanoo asian olevan todella erikoinen, sillä KYSin lähtevä posti noudetaan KYSiltä joten se ei ohjaudu samaan prosessin kuin kirjelaatikoista lähtevät kirjeet.

– KYSillä on oma postinkeräily, se on aivan oma erillinen prosessinsa. Posti kulkee KYSiltä selvittelyn kautta Kuopion kirjekoneelle ja siitä Siilinjärvelle jakeluun.

Asia olisi Ulmasen mukaan edes jollain tavoin ymmärrettävämpi, jos osoite olisi väärä.

– Kaikki on silti mahdollista, hän myöntää.

Ulmanen uskoo, että marras-joulukuun vaihteessa sattuneet postinjakelun häiriöt on viimeistään nyt selätetty.

– Koko Järvi-Suomen jakelualueella on tällä viikolla ollut enää joitakin satoja talouksia, joihin postia ei ole saatu jaettua määräajassa.