Valtaosa kaupoista pysyy joulupäivänä kiinni – tapanina jo täysi tohina

Kaupan vapautuneet aukiolot näkyvät jouluna. Aaton ostosaikaa venytetään, joulupäivänä suurin osa kaupoista on suljettuna. Tapaninpäivänä sovelletaan sekä sunnuntain että arjen aukioloaikoja.

aukioloajat
Kuvassa lautapelejä joulun myyntiä varten laitettu esille Kokkolan Prismassa.
YLE / Tuuli Kuismin

Joulupäivä ei ole täysin kaupaton. Kesko testaa ostointoa pitämällä kolmanneksen Citymarketeista ja lähes puolet Supermarketeistaan auki muutaman tunnin. Myös Siwoja, Valintataloja ja K-marketteja on auki eri puolella maata.

S-ryhmä pitää joitakin S-marketeja avoinna ja testaa joulupäivän myyntiä myös Osuuskauppa Hämeenmaan Prisma-myymälöissä Lahdessa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa. Myös Lidl pitää joulupäivänä auki Kampin myymälänsä Helsingissä.

Oulun ja Porin välissä toimiva, noin 40 myymälän Halpa-Halli-ketju on tunnettu tiukasta lepopäiväkannastaan, eli myymälät pysyvät sunnuntaisin kiinni. Arkipyhille on annettu periksi laajentuneina aukioloaikoina pikku hiljaa. Ketju sulkee jouluaattona ovensa puoliltapäivin ja avaa tapaninpäivänä arkipäivän aukioloajoilla.

Joulun jälkeen nähdään onko vapaaehtoista työväkeä riittänyt, vai onko määrätty töihin.

Edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo, PAM

– Arkipyhäkäsitys on ollut tärkeää, enkä välttämättä pidä nykyistä kehitystä hyvänä. Kaupan on kuitenkin vastattava kuluttajakäyttäytymisen muutokseen, sanoo toimitusjohtaja Janne Ylinen Halpa-Hallista.

”Onneksi edes joulupäivänä kiinni”

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo iloitsee, että valtaosa kaupoista pitää joulupäivänä ovensa suljettuna.

– Haluan uskoa, että työnantajat ajattelevat tällä päätöksellään nimenomaan työntekijöitään ja haluavat pitää perinteestä kiinni. Joulu on keskeisin pyhä suomalaisille ja sitä halutaan viettää perheiden tai ystävien kanssa. Jos kaupat ovat joka päivä auki, pyhä ja arki ovat yhtä ja samaa. Pitää olla aikaa läheisille, perheelle ja vapaa-ajalle.

Jaana Ylitalon mukaan vapautuneiden aukioloaikojen problematiikka kilpistyy jouluna, sillä viimeistään nyt todellisuus hahmottuu kaikille.

– Joulun jälkeen nähdään onko vapaaehtoista työväkeä riittänyt, vai onko määrätty töihin. Työnantajalla on siihen oikeus, jos esimerkiksi työntekijä on antanut suostumuksensa jo vaikkapa työsopimuksessa sunnuntaitöihin.

S-ryhmästä, Keskosta ja Lidilistä kerrotaan, että joulunpyhille on riittänyt halukkaita töihin. PAMiin on kuitenkin kantautunut myös toisenlaista viestiä.

– Tietojemme mukaan pääkaupunkiseudulla on halukkaita riittänyt, mutta joistakin maakunnista on kantautunut tietoa, että jouluvuoroihin on myös jouduttu.

Lisäliksa houkuttaa

Sekä kaupoista että PAMista kerrotaan, että joulunpyhien työvuorojen suurin houkutin on isompi tilipussi. Sunnuntaityö tarkoittaa tuplapalkkaa ja joulunaika juhlapyhälisiä.

– Kaupan alalla on iltalisät, lauantailisät, sunnuntain iltakorotus joulunaluspyhille ja sunnuntaityökorvaus. Ne kasvattavat tilipussia tuntuvasti, luettelee Ylitalo.

Vaatteiden ja kodin tekniikan ostamiseen käytetään yleensä enemmän harkinta-aikaa, ja sitä aikaa tarjoutuu pyhien kautta enemmän.

Vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, S-ryhmä

Pamilaisia on Ylitalon mukaan tulevana joulunaikana huomattavasti enemmän töissä kuin viime vuonna.

– Töissä on vakiporukkaa, osa-aikaisia, vuokratyövoimaa, perheellisiä. Ongelmia ei ole, jos porukka haluaa vapaaehtoisesti jouluvuoroihin. Joulu on perinteisesti ollut juuri se aika, jolloin kaupan alan työntekijät ovat tottuneet olemaan vapaalla, Ylitalo kertoo.

Kohta vuosi vapautta

Kaupat ovat eduskunnan hyväksynnällä saaneet päättää tammikuusta alkaen itse milloin ja miten ovat auki. Vuoden mittaan on testailtu erilaisia variaatioita, aukioloaikoja on aikaistettu aamusta tai pidennetty illasta, myös juhlapyhinä on pidetty ovia auki.

Varsinkin isot kauppaketjut ovat tyytyväisiä. Keskon K-Supermarket-ketjun johtajan Ari Sääksmäen mukaan asiakkaiden kaupassakäyntirytmi on selvästi alkanut muuttua. Koko viikonlopun ostoksia ei enää tehdä perjantai-iltana.

– Asiakkailta on tullut palautetta, että ei tarvitse stressata pitkissä kassajonoissa, kun ostokset jakaantuvat koko viikonlopulle.

– Vaatteiden ja kodin tekniikan ostamiseen käytetään yleensä enemmän harkinta-aikaa, ja sitä aikaa tarjoutuu pyhien kautta enemmän. Toisenlaiset vaikutukset tuntuvat eniten ABC-myymälöissämme, jotka ennen palvelivat laajasti kuluttajia kauppojen ollessa kiinni. Kokonaisuus on silti positiivinen ja tuonut myös lisätunteja vakituisille työtekijöillemme, sanoo S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa koetaan, etteivät aukiolovapautuksen perustelut ole toteutuneet toivotulla tavalla. Lisätunteja on tullut, mutta uudet, vakituiset työsuhteet ovat jääneet vähäisiksi.

– Uutta työvoimaa ei ole palkattu niin paljon kuin lupailtiin. Työtuntien määrä on lisääntynyt varsinkin keväällä ja syksyllä, mutta kokoaikaisten työsuhteiden määrä ei. Esimerkiksi viime keväänä on käytetty paljon vuokratyövoimaa, sanoo edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.