Väyrysen Kansalaispuolue pääsi puoluerekisteriin

Väyrysen puolueen lisäämisen jälkeen puoluerekisterissä on yhteensä 14 puoluetta. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska katsoo, että Väyrynen on jättänyt keskustan.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenJarno Kuusinen / AOP

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustama Kansalaispuolue on merkitty puoluerekisteriin. Väyrysen puoluehanke on aiheuttanut harmaita hiuksia keskustassa, jonka jäsen ja kunniapuheenjohtaja Väyrynen on. Keskustan säännöt kieltävät jäsenyyden muissa puolueissa, mutta Väyrysen hanke ei ole toistaiseksi johtanut toimenpiteisiin.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kuitenkin toteaa Suomenmaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Kansalaispuolueen merkitseminen puoluerekisteriin tarkoittaa, että Väyrynen on jättänyt keskustan jäsenyyden.

Ovaska sanoo aikovansa olla yhteydessä Keminmaan keskustaseuraan, jonka jäsen Väyrynen on. Väyrynen on aiemmin kieltäytynyt eroamasta puolueesta.

1 300 kannattajakortin laskuvirhe

Väyrynen jätti hakemuksensa Kansalaispuolueen rekisteröimiseksi ensimmäisen kerran jo toukokuun lopulla, mutta tuollon paljastui, että kannattajakortteja puuttui noin 1 300 kappaletta. Puolueen rekisteröintiin vaaditaan 5 000 korttia.

Väyrysen mukaan kyseessä oli laskuvirhe ja puuttuvien kannattajakorttien kerääminen aloitettiin pian virheen paljastuttua.

Kaksi viikkoa sitten Väyrynen kertoi saaneensa kasaan tarvittavan määrän kannattajakortteja ja jättäneensä oikeusministeriöön uuden hakemuksen puolueen rekisteröimiseksi.

Rauhallista rinnakkaiseloa keskustan kanssa

Väyrysen mukaan Kansalaispuolue ei ole perinteinen poliittinen puolue, vaan sen tarkoitus on toimia puoluerajat ylittävänä yhdistäjänä. Omien sanojensa mukaan Kansalaispuolue kannattaa sotilaallista liittoutumattomuutta ja pohjoismaista yhteistyötä. Puolue vastustaa metropolipolitiikkaa.

– Kansalaispuolue on edistyksellinen voima, joka nojautuu henkisiin, hengellisiin ja yhteisöllisiin arvoihin. Se toteuttaa tervettä talouspolitiikkaa ja pyrkii rakentamaan tasa-arvoista ja hajautettua ihmisyyden yhteiskuntaa, esitellään puolueen verkkosivuilla.

Väyrynen kirjoitti kesäkuussa Uuden Suomen blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että keskusta ja Kansalaispuolue pyrkivät rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.

Kansalaispuolue ei osallistu ensi kevään kuntavaaleihin, vaan puolue osallistuu vain valtakunnallisiin vaaleihin.

Oikeusministeriön ylläpitämässä puoluerekisterissä on nyt yhteensä 14 puoluetta.