1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Tornion Lappari saa lämpöenergiansa joesta, maasta ja kaukolämpöverkosta

Torniossa on otettu iso harppaus eri lämmitysmuotojen yhdistämisessä. Elämystehdas Lapparin lämmitysjärjestelmä hyödyntää maalämpöä, kaukolämpöä ja Tornionjoesta otettavaa lämpöä. Puhutaan hybridi- eli yhdistelmämallista.

Lapparin lämmitysratkaisun erikoisuus on vesistölämmönvaihdin. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Lapparin nimeä kantavassa elämystehtaassa on käytössä pian 14 000 neliötä ja rakennuksen lämmitysenergian tuottamistapaa on mietitty tarkkaan.

Suuri rakennus ei ole nykyisillä rakennuskriteereillä arvioituna tiivis, ja siinä on myös isoja ikkunoita. Parhaaksi ratkaisuksi nousi energian tuottaminen rakennukseen hybridimallilla. Energia saadaan Tornion Energian kaukolämpöverkon kautta, geoenergialla kallioperästä sekä vesistölämmönvaihtimen avulla Tornionjoesta.

Hybridimallin rakennukseen toteuttaa energiayhtiö Adven. Yhtiö on teollisten ja kaupallisten energia- ja vesiratkaisujen toteuttaja. Se rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä, kylmää sekä veden ja kaasun käsittelyä tuottavia tuotantolaitoksiaan itse.

Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa.

– Tällä järjestelmällä pystytään toimittamaan mittava määrä lämmitys sekä viilennysenergiaa maaperästä että vesistöstä, kertoo Adven Oy:n myyntijohtaja Antti Riikonen.

Geoenergia on sanana yleistynyt viime aikoina. Aikaisemmin puhuttiin pelkästään maalämmöstä. Maalämmöksi sanotaan sekä maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä että maapallon ytimestä peräisin olevaa energiaa. Valtaosa maalämpöjärjestelmistä asennetaan kaivoon, vähemmän pintamaahan ja pieni osa vesistöön.

Lapparin geolämpö otetaan noin 300 metrin syvyydestä.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Vanhat putket suunnattu lämmitykseen

Entisen Lapin Kullan tehtaassa oli jo valmiiksi putket Tornionjokeen, koska vettä on käytetty tehtaan oluen valmistamiseen. Putket otettiin nyt hyötykäyttöön myös rakennuksen lämmittämisessä.

Vesistölämmönvaihtimilla rakennusta voidaan lämmittää ja viilentää jokiveden avulla. Vesi menee vaihtimen sisään, siitä kerätään energia talteen ja sen jälkeen vesi palautetaan vesistöön. Vesistön energia on siis uusiutuvaa, ja sitä on rajattomasti tarjolla.

Yleisesti vesistöistä on otettu lämpöä jo pitkään, mutta Lapparin järjestelmä on ainutlaatuisen suuri. Suurta putkea on kaikkiaan yli 700 metriä.

– Olemme sijoittaneet tänne rakennuksen kellariin mittavan kokoisen vesistölämmönvaihtimen, jonka läpi pumpataan jokivettä ja palautetaan se muutamaa astetta kylmempänä takaisin Tornionjokeen. Eli siitä saatava lämpö hyödynnetään lämpöpumpputeknologialla ja syötetään kiinteistön lämmitysverkkoon, Riikonen kertoo.

Elämystehdas Lapparin toimitusjohtaja ja omistaja Veli-Matti Mykkälä on tyytyväinen järjestelmään.

– Tämä on meille sopiva lämmitysjärjestelmä ja viilennystä voidaan hyödyntää kuntosalilla.

Vanhasta Lapin Kullan tehtaasta on kolmessa vuodessa muotoutunut torniolaisten olohuone, josta löytyy muun muassa aktiviteettipuisto, ravintola, kuntosali ja oma panimo. Hartwall lopetti Lapin Kullan tuotannon Torniossa syksyllä 2010.