1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitajanaisten joulutempaus: Yksinhuoltajaäidille ja lapsille koko joulupöydän ruokakattaus

Oululaisnaiset lahjoittavat viiden lapsen yksinhuoltajaäidille jouluruokapöydän antimet. Hyvän mielen ajatus syntyi oman äidin luomasta joulutunnelmasta.

hyväntekeväisyys
Vaaleahiuksinen nainen istuu kuusen edessä kaksi pientä poikaa sylissään.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oululainen Laura Hyväri, 21, saapuu haastatteluun kaksi pientä poikaa mukanaan. Kaikkien posket ovat ulkoilman pienestä pakkasesta punaiset. Pojista aistii hienoisen joulun ajan jännityksen, sillä aattoon on aikaa reilun viikon verran.

Laura kertoo, että hän ja kolme hänen ystäväänsä päättivät ojentaa auttavan kätensä joulun alla apua tarvitsevalle perheelle.

Ilman äitiä asiat eivät toimisi, eikä joulu tulisi.

Laura Hyväri

Kaikilla naisilla on lähihoitajatausta. Laura Hyväri työskentelee kehitysvammaisten palvelukodissa ja hänen Anni-siskonsa, 23, päiväkodissa. Sisarusten kaksi samanikäistä ystävää ovat valmistuneet lähihoitajiksi, mutta opiskelevat nyt sairaanhoitajiksi.

Muutama viikko sitten nelikon yhteisessä illanvietossa kumpusi ajatus jouluisen avun antamisesta. Naiset laittoivat Facebookissa Oulun Puskaradioon ilmoituksen ja toiveen, että saisivat tietää apua tarvitsevasta perheestä.

Hyvin nopeasti tulikin noin 20 viestiä, joiden joukosta saajaksi valittiin viiden lapsen yksinhuoltajaäiti, jonka ystävä lähetti viestin.

Äiti laittanut kystä kyllä

Laura Hyväri kertoo, että ystävysten äidit ovat aina valmistaneet joulun. Se on tavallaan tuntunut itsestäänselvyydeltä, mutta ajatukset muuttuivat, kun naiset miettivät avustuskohdetta.

– Äidin arvostus nousi tämän tempauksen myötä. Ilman äitiä asiat eivät toimisi, eikä joulu tulisi, Laura kiittää ja lisää, että perheellä on ollut varaa joulupöydän antimiin.

Jouluna merkitsevät perinteiset maut ja tuoksut.

Laura Hyväri

Kaikilla ei ole samanlaista mahdollisuutta, Laura Hyväri toteaa. Joulu ei ole halpaa lystiä varsinkin, jos on taloudellisesti tiukkaa. Lauralle ja hänen ystävilleen jouluna ruualla on erityismerkitys.

– Meillä ateria kokoaan yhteen seitsemänlapsisen perheemme. On mukava syödä hyvin ja kiireettömästi. Pöydän ei tarvitse olla ylenpalttinen ja notkua herkkuja, sillä jouluna merkitsevät perinteiset maut ja tuoksut.

Kinkusta kakkuihin

– Olemme aina istuneet valmiiseen joulupöytään, Laura Hyväri summaa ystävänelikon lähtökohtia jouluapuun.

Yksinhuoltajaäidille ja hänen lapsilleen annettava avustus korostaakin hänen mukaansa juuri yhdessäolon merkitystä. Sen takia naiset eivät anna rahaa eivätkä lahjakorttia, vaan lahjoittavat perinteisen joulupöydän kattauksen kinkusta ja laatikoista torttuihin ja piparkakkuihin.

Perheelle vietävän kinkun paistamme valmiiksi.

Laura Hyväri

Laura Hyväri harmittelee hiukan, että työ- ja koulukiireet rajoittavat itse tehtyjen herkkujen valmistamista.

– Perheelle vietävän kinkun paistamme valmiiksi.

Naiset käyvät hankkimassa muut joulupöydän herkut kaupasta ja vievät lahjoituksen perheelle aatonaattona.

Lahjaksi aikaa

Aika voi olla myös lahja, Laura Hyväri sanoo ja ottaa syliinsä viisivuotiaan Eemil-veljensä ja kummipoikansa Eino Myllylän, joka ilmoittaa olevansa melkein neljävuotias.

– Olen nyt pikkupoikien kanssa, jotta vanhemmat saavat omaa aikaa vaikkapa jouluvalmisteluihin.

Aikalahja on Laura Hyvärin mukaan myös se, ettei jouluisen avun saajan, yksinhuoltajaäidin tarvitse lähteä lastensa kanssa ruokaostoksille jouluruuhkaan, vaan hän saa kaiken valmiina ja nauttia kiirettömästä ajasta lastensa kanssa.

Lue seuraavaksi