Ohjeita paperittomista turvapaikanhakijoista ei kuulunut ajoissa – kunnat ryhtyivät toimiin omin päin

Maahanmuuton ministerityöryhmä lupaa julkaista perjantaina ohjeet siitä, miten kunnissa tulee toimia laittomasti maahan jääneiden turvapaikanhakijoiden suhteen.

Kuva: Heli Mälkiä / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen työryhmä on luvannut jo pitkään ohjeita siitä, miten Suomessa pitäisi toimia maahan laittomasti jäävien turvapaikanhakijoiden suhteen. Linjauksen antamista on lykätty useampaan otteeseen.

Maahanmuuton ministerityöryhmä on saanut ohjeet viimein valmiiksi ja lupaa julkaista ne perjantaina.

Turvapaikanhakijasta tulee paperiton, kun hän saa lopullisen kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta hän joko jää maahan omin päin tai häntä ei voida palauttaa. Esimerkiksi Irak ottaa vastaan vain vapaaehtoisesti palaavat.

Useissa kunnissa ohjeita ei ole kuitenkaan jääty odottamaan. Tähän asti kuntien käytännöt muun muassa toimeentulotuen maksamisen suhteen ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Kouvolassa käytetään yksilöllistä harkintaa.

– Tukea myönnetään pääsääntöisesti ruokaan ja välttämättömiin lääkkeisiin muutaman päivän ajaksi, kertoo Kouvolan hyvinvointipalveluiden palveluvastaaja Hanna Tarkiainen.

Kouvolan maahanmuuttopalveluiden tiedossa on kolme paperitonta turvapaikanhakijaa. He eivät ole kuitenkaan hakeneet apua kaupungilta.

Kotka antoi omat ohjeensa

Kotkassa sosiaali- ja terveyslautakunta kyllästyi odottelemaan ohjeita ja teki omat linjauksensa keskiviikkona. Linjauksia kaivataan sosiaalityöntekijöiden tueksi, vaikka he eivät toistaiseksi vielä olekaan paperittomiin törmänneet. Kaupungissa odotetaan paperittomien määrän kasvavan, kun Kotkan vastaanottokeskuksien asukkaat alkavat saada kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunnan tuoreen ohjeen mukaan laittomasti maassa oleskelevalle voidaan myöntää ruokaan puolet toimeentulotuen perusosasta enintään neljäksi päiväksi kerrallaan ja enintään kuukauden ajan. Lisäksi voidaan myöntää maksusitoumus lääkärin määräämiin välttämättömiin lääkkeisiin. Asumista ei tueta.

Kotka käyttää ohjeita vuoden loppuun saakka. Ensi vuoden alusta toimeentulotuen käsittely siirtyy Kelalle. Sen jälkeen, ainakin Kotkassa, ohjataan myös paperittomat turvapaikanhakijat Kelan pakeille.

Kymenlaakson vastaanottokeskuskunnista myös Pyhtäällä pohditaan omia linjauksia perjantaina.

– Pääasiallinen syy jäädä paperittomana Suomeen on se, että henkilö kokee ettei hän voi palata takaisin ensisijaisesti turvallisuussyistä. Nämä henkilöt ovat niitä, joita viranomaisilla ei ole eri syistä mahdollisuutta pakkopalauttaa, sanoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Klo 13.17 poistettu vahvistamaton arvio paperittomien turvapaikanhakijoiden määrästä.