Säilytä ja kuljeta evääsi oikein – "Kylmänä aikana hedelmien ei pitäisi saada kylmää"

Ne hetket, kun saa nauttia eväitä, jäävät usein mieleen. Ennen eväiden syömistä on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, miten eväät pakkaa, kuljettaa ja säilyttää.

eväät
Ruuantähteet jääkaappirasiassa
Tanja Perkkiö / Yle

Moni meistä on nauttinut eväitä mitä erilaisimmissa tilanteissa. Kun eväitä otetaan mukaan vaikkapa automatkalle, töihin tai luontoretkelle, kannattaa ottaa huomioon muutamat seikat. Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen toteaa, että ensimmäisenä kannattaa miettiä tietenkin sitä, mitä evääksi otetaan.

– Hyviä vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi työpaikkalounaaksi edellisen päivällisen ruokaa tai ruokaisaa salaattia. Tiiviiseen rasiaan pakattu marjapuuro säilyy aika hyvin, samoin valmiit leivät kun huolehditaan, ettei lämpötila nouse liian korkealle säilytyksen ja kuljetuksen aikana. Lisäksi kuivatut hedelmät ja marjat, samoin kuin tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät ovat käyttökelpoisia. Omat mieltymykset vaikuttavat tietysti valintaan.

Banaani, päärynä ja mandariineja pöydällä.
Laura Tolonen / Yle

Eväiden valinnan jälkeen huomio on syytä kiinnittää niiden pakkaamiseen ja kuljettamiseen.

– Lämpimänä vuodenaikana kannattaa huolehtia, että elintarvikkeiden lämpötila ei pääse kohoamaan liian korkeaksi. Vastaavasti kylmänä aikana hedelmien ei pitäisi saada kylmää. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi lihaleikkeleet sämpylän välissä eivät ainakaan parane lämpimässä seisottaessa.

Ainahan kannattaa eväsruokailussa muistaa, että ruokaillaan puhtain käsin.

Kaino Kinnunen

Ruokaa ei pitäisi säilyttää huoneenlämmössä kauaa, sillä lämpimässä ruokaa pilaavien mikrobien kasvu kiihtyy ja kasvua tapahtuu sitä enemmän mitä kauemmin ruoka seisoo lämpimässä. Esimerkiksi raaka liha ja kala pilaantuvat nopeasti, puolestaan maitotuotteista viilit, jogurtit ja muut hapanmaitotuotteet eivät ole niin herkkiä lämpötilan nousulle kuin tavallinen maito.

Ruokamyrkytysten syynä onkin useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely (siirryt toiseen palveluun) (Ruokatieto ry). Tällaisia voivat olla esimerkiksi hidas jäähdyttäminen, säilytys lämpimässä, epätäydellinen kypsennys ja epähygieeninen käsittely.

Puhtaus on puoli ruokaa

Eväiden kuljettamiseen vaikuttavat eri asiat, ja esimerkiksi automatkalle kylmälaukku on syytä ottaa mukaan. Puolestaan lyhyemmällä työmatkalla muovirasia riittää. Termospullo pitää lämpimät juomat lämpiminä ja kylmät kylminä, mutta kylmiä juomia voi säilyttää omissa muovipulloissaan.

– Nehän on elintarvikekäyttöön tarkoitettuja ja siten turvallisia, Kaino Kinnunen toteaa.

Abin eväitä.  
Jouki Väinämö / Yle

Eväiden pakkaamisen, kuljettamisen ja säilyttämisen lisäksi on syytä miettiä vielä puhtautta.

– Ainahan kannattaa eväsruokailussa muistaa, että ruokaillaan puhtain käsin. Metsässä se ei ole ehkä niin kauhean tarkkaa, mutta jos julkisilla mennään töihin flunssa-aikaan, en kyllä suosittele ateriointia ilman käsipesua. Ja ellei ole juoksevaa vettä, sitten mukaan kosteuspyyhkeitä.

Eväsmuistoja lapsuudesta

Eväiden nauttiminen vaikkapa luonnon keskellä tai automatkalla usein jää mieleen. Keräsimmekin lukijoiltamme eväsmuistoja, tässä muutamia niistä.

Kun olin 5-vuotias, pistin ruskeaan pieneen lasipulloon mehua ja läpinäkyvään muovipussiin juustovoileivän. Matkasin kotioveltamme noin 20 metriä pihan laidassa olevalle omalle hiekkalaatikolleni. Matkaseurana oli koira. Hiekkalaatikon laidalla nautin parhaat eväät ikinä.

Ihan paras eväsmuisto on kun ajettiin autolla perheen kanssa Lappiin etelästä ja pitkälle automatkalle oli äiti tehnyt PALJON hapankorppuleipiä: välissä voita, kinkkua ja juustoa. Leivät pakattiin joka reissulla samaan läpinäkyvään muovirasiaan.

Pienenä tyttönä äidin ja tädin kanssa mustikassa. Eväänä näkkärivoileipiä, joiden päälle pantiin mustikoita. Että osasi olla hyvää!

Luokkaretki Korkeasaaren keväällä 1964. Äidin tekemät eväät HOK:n ruislimpusta, päällä HK:n jahtimakkaraa ja tuoretta kurkkua. Juomaksi Vadelmalimua, jonka korkista sai aina haavan. Leivät olivat voipaperissa ja kurkku oli kastellut jo vähän leipiä mutta ihana sitkas ruisleivän kuori oli onneksi tallella. Siellä istuttiin kalliolla koko luokka ja katseltiin keväistä Hesaa.