Lankapuhelin jää historiaan – uskollisia käyttäjiä löytyy vielä joitakin vuosia

Lankapuhelinliittymien määrä putoaa tasaiseen tahtiin. Suomessa lankapuhelinliittymiä on todella vähän verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Lankapuhelimet
Lankapuhelin.
Yle luopuu ensi vuonna suuresta osasta lankapuhelinliittymiä.Derrick Frilund / Yle

Kuluttajat hankkivat nykyään entistä harvemmin lankapuhelimen itselleen. Lankapuhelinliittymien määrä on vähentynyt viime vuosina tasaisesti reilut 15 prosenttia vuodessa.

Esimerkiksi vuonna 2005 lankapuhelinliittymiä oli yhteensä 2,21 miljoonaa. Tuolloin kotitalouksilla oli 1,46 miljoonaa ja yrityksillä 750 000 liittymää. Viime vuonna lankapuhelinliittymiä oli yhteensä enää reilut 490 000. Yrityksillä liittymiä on hieman kuluttajia enemmän.

– Suomessa lankapuhelinliittymiä on todella vähän verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin. Matkapuhelimen käyttö omaksuttiin Suomessa todella nopeasti ja olemme matkapuhelimien käytössä edelleen maailman kärkeä, sanoo viestintäviraston viestintä- ja markkinointiasiantuntija Petri Järvikuona.

Liiketoiminta on kääntynyt kannattamattomaksi.

Timo Saxen

Kun yritykset luopuvat lankapuhelinliittymistä, voi kerralla sulkeutua useampi liittymä. Esimerkiksi Yleisradio luopuu suurimmasta osasta lankapuhelimia ja kiinni menee noin 3000 liittymää.

Järvikuona uskoo, että lankapuhelimilla tulee olemaan tulevaisuudessa edelleen uskollinen käyttäjäjoukko.

– Se on operaattoreista kiinni, että jos jossain vaiheessa kysyntä ratkaisee ja jos on kannattavaa edelleen, Järvikuona kertoo.

"Palvelu alkaa nyt olla elinkaarensa lopussa"

Uusia lankapuhelinliittymiä tarjoaa isommista valtakunnallisista operaattoreista kuluttajille enää DNA. Uusia liittymiä myy edelleen yrityksille myös Elisa. Elisan lankapuhelinliittymiä kuluttajilla on noin 100 000. Yritysasiakkailla lankaliittymiä on useita kymmeniä tuhansia.

– Tyypillisesti lankapuhelinta käyttävät iäkkäämmät henkilöt, mutta joukossa on myös perheitä sekä asiakkaita, joilla on käytössään erilaisia lankaverkkoon liittyviä valvonta- tai hälytinjärjestelmiä, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Operaattorit kertovat, että lankapuhelimien kysyntä on tänä päivänä hyvin vähäistä, mutta aivan vielä ei ole lankapuhelinverkoston alas ajamisen aika. Tulevaisuudessa ja langattoman verkon kehittyessä edelleen, tilanne voi toki olla toinen. Operaattoreille aiheutuu palvelun ylläpidosta, päivittämisestä ja korjaamisesta jatkuvasti kustannuksia.

– Lankapuheluiden vähentyessä liiketoiminta on kääntynyt kannattamattomaksi. Olemme toistaiseksi pystyneet tarjoamaan palvelua sitä käyttäville asiakkaille, mutta palvelu alkaa nyt olla elinkaarensa lopussa. Lankapuhelinpalveluiden lopettaminen voi hyvinkin tulla ajankohtaiseksi vuosikymmenen vaihteessa, sanoo Timo Saxen Soneran viestinnästä.

Korjattu 1.1.2017: Elisan haastateltavan nimi.