Iskelmälaulaja Päivi Paunu on kuollut

Oi niitä aikoja -kappaleella läpimurtonsa tehnyt iskelmälaulaja Päivi von Hertzen (o.s. Paunu) on kuollut. Hän oli 70-vuotias. Keskiviikkona kuollut Paunu sairasti syöpää.

kulttuuri
Päivi Paunu
Päivi Paunu vuonna 1976.Yle

Näyttelijäksi Teatterikoulussa opiskellut Päivi Paunu (1946-2016) houkuteltiin 1960-luvun lopulla levyttämään walesilaisen Mary Hopkinin menestyskappale Those Were the Days. Siitä tuli suomeksi Oi niitä aikoja ja Paunun suurin hitti, joka nosti hänet kertaheitolla parrasvaloihin.

Paunu oli jo huomattu 1960-luvun puolivälissä helsinkiläisissä musiikkipiireissä. Hänen vahva, puhdas ja kuulas äänensä oli kuin luotu ajan virtauksen, folkin laulamiseen. Ensisingle Aamulla varhain vuodelta 1966 on herkästi ja koskettavasti tulkittu kansanlaulu.

Oi niitä aikoja -hitin menestyksen innoittamana Paunu hylkäsi haaveet teatterista. Hän alkoi keikkailla tanssilavoilla oman bändinsä kanssa.

Äänilevyiltä jäivät elämään pääasiassa käännösiskelmät, myös Aarno Ranisen kanssa tehty duetto Mozart 40 menestyi radiossa.

Paunun uran ollessa kuumimmillaan, hän pääsi edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuun Edinburghiin yhdessä Kim Floorin kanssa vuonna 1972. Slaavilaishenkinen kappale Muistathan menestyi kisoissa kohtalaisesti. Duo oli Nacke Johanssonin idea.

Päivi Paunu ja Kim Floor
Päivi Paunu ja Kim FloorYle

Paunun levylaulajan ura alkoi kuitenkin hiipua jo 1970-luvun puolivälin jälkeen.

Alituinen keikkailu ympäri Suomea rupesi väsyttämään. Paunu kertoi 1990-luvun alussa Radiomafian Tähdet Kuussa -ohjelmassa tympääntyneensä koko touhuun ajaessaan jälleen kerran räntäsateessa jostain päin Suomea kotia kohti.

Hän aloitti vuonna 1980 puheterapian opinnot Helsingin yliopistossa ja alkoi työskennellä puheterapeuttina ja viittomakielen opettajana. Paunu oli kasvanut kuurojen papin tyttärenä ja opetellut kotona viittomakieltä jo lapsena.

Musiikkia Paunu ei jättänyt koskaan. Hän esiintyi vielä tämän vuosikymmenen alussa 1960-luvun artistien nostalgisissa yhteiskonserteissa.

Paunu nähtiin myös esiintymässä silloin tällöin kesäpaikkansa Bromarvin kylillä yhdessä miehensä Lars “Lasse” von Hertzenin kanssa.

Katso Elävän Arkiston Päivi Paunu kooste:

Päivi Paunu
Päivi Paunu vuonna 1976.Yle

Päivi Paunun kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).