Itä-Aleppon pormestari EU-pääministereille: Odotamme tekoja, emme sanoja

Euroopan pääministerit keskustelevat tänään Brysselissä Syyrian tilanteesta, mutta mitään konkreettista tuskin on luvassa.

Aleppo
EU:n pääministereiden kokous Brysselissä 15. joulukuuta. Kuvassa Belgian pääministeri Charles Michel, Ranskan presidntti Francois Hollande, EU:n komission presidentti Jean-Claude Juncker ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.
EU:n pääministereiden kokous Brysselissä 15. joulukuuta. Kuvassa Belgian pääministeri Charles Michel, Ranskan presidntti Francois Hollande, EU:n komission presidentti Jean-Claude Juncker ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Euroopan pääministerin yrittävät tänään jotain historiallista.

Ei, odotettavissa ei ole tiukempia pakotteita Venäjälle Syyrian tilanteen suhteen eikä Britannian EU-ero eli brexitkään nytkähdä tänään konkreettisesti eteenpäin.

Poikkeuksellista on, että aiemmin pitkälle yöhön venynyt Eurooppa-neuvoston kokous pyritään pitämään maltillisen mittaisena ja kokouksen kesto jää yhteen päivään totutun kahden päivän sijaan.

Vaikkeivat EU-pääministerit todennäköisesti aio kovistella Venäjää uusilla pakotteilla, on Suomea kokouksessa edustavan pääministeri Juha Sipilän mukaan luvassa vetoomus Syyrian tulitauon jatkamisesta.

– En usko, että pakotteista keskustellaan, mutta muuten siitä tilanteesta ja EU:n roolista. Humanitaarisen avun perillesaanti on yksi tärkeimpiä pöydällä olevista kysymyksistä.

Juha Sipilä.
Juha Sipilä.Jarno Kuusinen / AOP

Syyrian kriisin hoitamisessa Sipilä toivoo EU:n ottavan konkreettisemman roolin.

– Teemme joitakin esityksiä siitä, mitä EU voisi konkreettisesti tehdä, esimerkiksi tarkkailijoiden lähettämisestä.

Sipilän mukaan EU:n pitäisi olla vahvemmin mukana Syyrian kriisin ratkaisemisessa. Nykyisellään EU jää pääministerin mukaan lähinnä jälleenrakentajan rooliin. Sipilä kuitenkin totesi, että kriisin ratkaisuun "vaikutetaan toisissa pöydissä enemmän".

Ranska ja Ruotsi tiukemmalla linjalla

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ilmoitti saapuessaan kokoukseen, että hän kannattaa uusia pakotteita Venäjää vastaan Syyrian pommitusten takia. Hänkin kuitenkin myönsi, että yksimielisyyttä asiasta ei välttämättä löydy.

Löfvenin mielestä sotarikokset pitäisi viedä kansainväliseen oikeuteen.

– Kun sairaaloita pommitetaan ja ambulansseja pommitetaan, on tapahtunut jotain joka menee pitkälle rajan yli, Löfven sanoi.

Ranskan presidentti Francois Hollande edellytti kokoukselta selkeää vaatimusta tulitauon saamiseksi voimaan. Hänen mukaansa Venäjä on pettänyt lupauksensa auttaa saarroksiin jääneitä siviilejä Aleppossa.

Kokouksessa on paikalla myös itä-Aleppon pormestari Brita Haj Hassan.

– Odotamme tekoja, ei pelkkiä sanoja, Haj Hassan sanoi tavatessaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin.