Betonialan puhemies alan laatuongelmista: Tämä on todella alhaisen katteen toimintaa

Betoniteollisuuden toimitusjohtaja myöntää Ylen Kova talous -haastattelussa, että betonin viimeaikaiset lujuusongelmat rasittavat koko alan mainetta. Lisäksi ala kärsii rankan kilpailun aiheuttamista matalista tuotoista.

Jussi Mattila

Kesällä purettiin silta Kemijärvellä ja loppusyksystä pysähtyi iso työmaa Turussa. Valuihin käytetty valmisbetoni ei täyttänyt kummassakaan tapauksessa lujuusvaatimuksia.

– Kemijärvellä varmaankin on ollut kuljetus avainkysymyksenä, mutta Turun sairaalan [työmaalla] on varmaan myös betonin käsittelyyn liittyviä asioita mukana kuvioissa, Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila kertoo.

Lujuusongelmia selvittelevät nyt viranomaiset ja betoniala sekä yhdessä että erikseen. Lisäksi on käynnistetty yliopistollinen tutkimushanke, josta odotellaan tuloksia ensi vuoden aikana.

– Jäsenet ovat olleet huolestuneita, että missä mennään. Tätä on kyllä hartiavoimin selvitetty, spekuloitu, pohdittu ja tehty töitä, Mattila sanoo.

Suomessa on puolen sataa järjestäytynyttä betonialan yritystä, joiden liikevaihdot vaihtelevat muutamasta miljoonasta yli kahteen sataan miljoonaan euroon vuodessa.

Pääosa yrityksistä on kotimaisissa käsissä, mutta esimerkiksi alan markkinajohtaja, Rudus on osa irlantilaista CRH-jättikonsernia. Juuri Rudus on ollut tikun nokassa betonin viimeaikaisissa lujuusongelmissa.

Osa yrityksistä tekee valuihin käytettävää valmisbetonia, osa tekee elementtejä ja muita tuotteita, osa näitä kaikkia. Yhdistävä piirre etenkin valmisbetonin sekoittajien kohdalla on erittäin huono kannattavuus.

– Huonoina aikoina koko alan liiketuloksen edessä voi olla jopa miinusmerkki ja hyvinä aikoina muutaman prosentin kate. Se on kyllä todella alhaisen katteen toimintaa, mikä kertoo siitä, että kilpailu on todella kovaa, toimitusjohtaja Jussi Mattila sanoo.

Viime vuonna Betoniteollisuus ry:n jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli reilut 900 miljoonaa euroa. Vuodesta 2002 vain kolmesti on ylitetty miljardin euron raja. Viidesti vuosisaldo on painunut alle 800 miljoonan euron.