1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappeenranta

"Hakkaa päälle" viimeisen kerran – rakuunoiden aikakausi päättyi Lappeenrannassa

Viimeiset asevelvolliset kotiutuivat rakuunaeskadroonasta. Joukkoyksikkö lopetetaan vuoden lopussa.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Suomalaisen ratsuväen sotahuuto "hakkaa päälle" kaikui erityisen mahtipontisesti torstai-aamupäivällä Lappeenrannan sotilashistoriaa huokuvalla Rakuunamäellä.

Sotahuudon myötä suomalaisen ratsuväen historiassa loppui kunniakas aikakausi. Perinteikäs Lappeenrannan rakuunaeskadroona lopetetaan vuoden lopussa.

Rakuunaeskadroonan päällikkö kapteeni Jaakko Saikanmäki luovutti rakuunoiden lipun yksikön perinnekomentajalle, maasotakoulun apulaisjohtaja eversti Petteri Rokalle.

Maasotakoulu pitää tulevaisuudessa yllä rakuunoiden perinnettä Lappeenrannassa.

– Meillä on erilaisia vuosi- ja perinnejuhlia. Rakuunakilta ylläpitää toimintaa, josta ehkä tutuin lappeenrantalaisille on kesäisin kaupungissa perinneasuissa partioivat ratsukot, Rokka kertoo.

Rakuunahenki

Rakuunaeskadroonan päällikön Jaakko Saikanmäen mukaan keskeinen perinne rakuunoilla on ollut erityinen rakuunahenki.

– Reipas meininki, jossa on pilke silmäkulmassa. Se on ollut se tapa, jolla rakuunoita on koulutettu, Saikanmäki kuvailee.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Lipun luovutuksen yhteydessä Rakuunamäellä kotiutettiin myös rakuunaeskadroonan viimeinen varusmieserä, johon kuului vain 26 miestä. Myös tässä joukossa on selvästi rakuunahenkeä. 

– Tuntuu hyvältä olla rakuuna, mutta hieman ristiriitaiset tunteet on nyt, koska olemme viimeinen koulutuserä. Ylpeydellä olemme sitä viittaa kantaneet, rakuuna Joel Kuuramaa kertoo. 

Kotiutustilaisuuden yhteydessä kaikille miehille jaettiin rakuunaeskadroonan perinnemerkit, rakuunaristit.

Varusmieskoulutus Lappeenrannan varuskunnassa alkoi jo vuonna 1891, jolloin Lappeenrantaan perustettiin Suomen rakuunarykmentti. Koulutus jatkui tietyin katkoin aina tähän päivään saakka. Viimeksi koulutus aloitettiin vuonna 2007.

Lappeenrannan varuskunnassa on myös tulevaisuudessa jonkin verran varusmiehiä, mutta he ovat Haminan joukkoyksikköiden alaisuudessa.