Mitä joululahjaksi, jos kaikkea on? Vaihtoehtoisten lahjojen Top 10

Joulu on muistamisen aikaa, mutta moni karttaa siitä kertyvää tavara- ja jätevuorta. Ilahduttaa voi myös muutoin, tässä ideoita!

joulu
Jouluvalaisin.
Paperiset joulutähdet koukkasivat Saksasta Suomeen Ruotsin kautta.Henrietta Hassinen / Yle

1. Omenapuun sato

Lupaus syksyisestä omenasadosta maistuu varmasti monelle. Lahjan saajan voi päästää puutarhaan korin kera tai kätevä emäntä lahjoittaa omenat mehupulloissa ja hillopurkeissa. Omenatarhat tarjoavat myös mahdollisuutta ostaa yksittäisten puiden sato syksyn tullen.

Punainen omena puussa.

2. Museokortti, leffaliput tai konserttielämys

Suursuosion saanut Museokortti avaa ovet 230 museoon Suomessa. Kotimaisten museoiden yhteislippu on voimassa vuoden ajan. Kulttuurinkuluttaja ilahtuu varmasti myös elokuvalipuista, festaripileteistä, konsertti- tai keikkalipuista.

Insomnium-bändi esiintymässä Lutakossa.
Matti Myller / Yle

3. Pyörähuolto työmatkapolkijalle

Työmatka sujuu kepeimmin, jos kulkupeli on kuosissa. Osaava lahjanantaja voi hoitaa huollon itse tai pyöräilijää voi ilahduttaa lahjakortilla huoltoliikkeeseen. Jos polkeminen ei maistu, voi lahjaksi antaa vaikka kuukauden työmatkat joukkoliikennelipun muodossa.

Pyöräilijä kiitää Jyväskylän kävelykadulla.
Isto Janhunen / Yle

4. Sieniretki tai peli-ilta

Ruuhkavuodet, arkikiireet tai yksinäisyys. Lahjoita aikaa! Taivas on ideoinnin rajana, mutta vaikkapa ehdotus yhteisestä syysretkestä sienimetsään, lautapeliturnaus tai saunailta? Ilahduttaa sekä lahjan antajaa että saajaa!

Kanttarelli ja vaaleaorakas sienestäjän käsissä.
Juha Kemppainen / Yle

5. Suursiivous

Suursiivous joulun alla ilahduttaa takuulla niin lapsiperhettä kuin ikäihmistä. Luuttuamassa voi käydä itse tai työn voi ulkoistaa siivousfirmalle.

Lindan kotipalvelun työntekijä Henna Räty.
Lindan kotipalvelun työntekijä Henna Räty.Jari Kovalainen / Yle

6. Akvarelli vai öljyväriteos?

Haluatko antaa lahjaksi taidetta? Vesiväriteos vai öljymaalaus? Sinisävyinen vai mustavalkoinen? Anna lahjan saajan päättää. Taidelainaamoista teoksia saa kotiinsa määräajaksi, eikä taidetta tarvitse lunastaa täyteen hintaan. Taulun voi vuokrata kotiin muutamaksi kuukaudeksi – tai lopulta lunastaa omakseen.

Tauluja taidelainaamossa.
Suvi Pirinen / Yle

7. Rokotteet, ammatti tai ystävä

Eettiset ja humanitaariset lahjat auttavat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lukuisat järjestöt tarjoavat mahdollisuutta rahalahjoitukseen, jonka avulla viedään apua kehitysmaihin: rokotteita, puhdasta vettä, kotieläimiä, koulupukuja, ruokaa, moskiittoverkkoja ja hygieniapaketteja. Kotimaassa lahjoituksella voi tukea esimerkiksi ystäväpalvelua. Kortti kertoo lahjan saajalle mihin tarkoitukseen joululahjarahat on lahjoitettu.

Tytöt kantavat vettä Kenian Homa Bayssa.
Tytöt kantavat vettä Kenian Homa Bayssa.Stephen Morrison / EPA

8. Hieronta, manikyyri tai uinti

Hemmotteluhetki on lahja, jota tuskin palautetaan. Talven pimeydessä uimahallissa voi tankata valoa ja voimaa tai hieronnassa antaa mielen ja kehon irtaantua arjesta.

Mäkelänrinteen uintikeskus Helsingissä
Berislav Jurišić / Yle

9.  Maalle, merelle tai taivaalle

Tunnetko reppureissaajan? Ilahduttaisiko miniloma merellä? Kaukokaipuusta kärsivä unelmoi varmasti lentolipuista yötäpäivää. Todelliselle reissaajalle tärkeintä on matkanteko kaikissa mahdollisissa muodoissa: kiskoilla, kumipyörillä, merellä tai pilvien yllä.

Baltic Princess
Linus Hoffman / Yle

10. Parlez-vous francais?

Hanki harrastus! Kielikoulu, kokkikurssi, tanssitunti tai lumilautailuopetus. Esimerkiksi työnväenopistoilla on runsas kurssitarjonta.

Poika istuu hangessa lumilauta kiinnitettynä kenkiinsä.
Johanna Talasterä / Yle