Kun veljekset jakavat yhden ja saman naisen – Vaimonjaon perinne heräsi henkiin Intiassa naisten puutteen vuoksi

Sunita joutuu aviomiehensä veljien hyväksikäyttämäksi, koska näille ei löydy vaimoa. Kyseenalainen ilmiö johtuu Intian vääristyneestä sukupuolijakaumasta ja naisen heikosta asemasta.

Ulkomaat
Vimlesh on jo kaksikymmentä vuotta altistunut lankojensa seksuaaliselle hyväksikäytölle.
Vimlesh on jo 20 vuotta altistunut lankojensa seksuaaliselle hyväksikäytölle.Heidi Lipsanen

BAGHPAT, UTTAR PRADESH Sunita pääsee ani harvoin livahtamaan ulos kotoaan. Joskus päänsärky tai muu tekosyy tepsii, ja kotiäiti onnistuu jättämään appiperheensä tunniksi tai pariksi.

– Mieheni perheessä on yhteensä neljä veljestä. He kohtelivat minua huonosti, Sunita aloittaa tarinansa.

Sunitan piina alkoi neljä vuotta sitten. Hän oli synnyttänyt aviomiehelleen kaksi lasta, ja nuorempi heistä oli täyttänyt viisi vuotta. Kun langoille ei yrityksistä huolimatta löytynyt morsiamia, anoppi ehdotti, että he voisivat hakea seksuaalista tyydytystä kälyltä.

Järjestelyn piti kestää siihen saakka, kunnes vaimoehdokkaat löytyisivät muille veljeksille. Vaimoja ei kuitenkaan kuulunut, koska alueella on pula tytöistä.

Sunitan mukaan miehen vanhemmat jatkoivat järjestelyä myös maaomaisuuden takia. Yhden naisen takia perheen omistamaa tonttia ei tarvinnut jakaa monen perheen kesken.

Sunita on karannut haastatelun ajaksi miehen perheen luota tuttavaperheen luokse. Vaikka aviomies ja tämän veljet ovat nyt hetken aikaa kaukana, nuoresta naisesta paistaa ahdistus.

– Haluan pelastaa itseni tästä tilanteesta, mutta en tiedä miten, hän jatkaa värisevällä äänellä hieroen samalla yhtä punaisista rannekoruistaan.

Baghpatin alueella, reilun 50 km päässä New Delhistä, tyttölapsia oli 841 tuhatta poikalasta kohden viimeisessä väestönlaskennassa vuonna 2011.  Koko Intiassa luku oli 919.
Baghpatin alueella tyttölapsia on 840 suhteessa tuhanteen poikalapseen. Luku on vuodelta 2011, jolloin Intiassa tehtiin viimeksi väestönlaskenta. Heidi Lipsanen

*Sunitan kohtalo ei ole *hänen kotikonnuillaan Uttar Pradeshin osavaltiossa poikkeus. Moni nainen kastista riippumatta jakaa hänen kohtalonsa köyhällä maaseudulla.

Aikaisemmin vaimo jaettiin perheen miesten kesken tietyissä kasteissa, mutta perinne hiipui 1980-luvulla. Nyt uudelleen elpynyt vaimonjaon yleistyminen johtuu eri asiasta: syynä on Intian vääristynyt sukupuolijakauma.

INTIA VAIMONJAKO VAIMOT
Sunita karkasi haastattelun ajaksi tuttavaperheen luo.Heidi Lipsanen

Suurin syy ongelmaan on asiantuntijoiden mukaan tyttösikiöiden abortoiminen. Tyttölapset eivät ole haluttuja, koska he merkitsevät perheille korkeita kustannuksia: vanhemmat saavat naitettua tyttärensä avioon vain suurten myötäjäisten kera.

Vaikka monissa muissa osissa Intiaa sukupuolijakauma on monin paikoin alkanut tasaantua, on Baghpatissa naisten lukumäärä miesten lukumäärään nähden laskenut laskemistaan.

– 70 prosentissa tapauksista vaimo jaetaan naispulan vuoksi. Lopuissa tapauksissa syynä ovat muut asiat kuten maaomistus, arvioi Davendra Kumar Dhama paikallisesta Navode Log Chetna Kalyan Samit -kansalaisjärjestöstä arvioi.

Intian kartta, jossa ovat merkittyinä Delhi, Baghpat sekä Uttar Pradeshin maakunta.

Vääristynyt sukupuolijakauma on Intiassa paikoittain johtanut siihen, että köyhät vanhemmat irrottautuvat myötäjäisten aiheuttamasta taloudellisesta taakasta myymällä tyttärensä naispulasta kärsiville seuduille. Köyhien perheiden tyttöjä ostetaan jopa kaukaisista osavaltioista asti.

– Heistä maksetaan hyvä hinta. Välittäjien verkosto hoitaa tämän tyyppistä ihmiskauppaa, sanoo puolestaan naisten asemaa Baghpatissa tutkinut tohtori Roli Misra Baghpatissa.

INTIA VAIMONJAKO VAIMOT
Vaimonjaon tärkein syy on köyhyys.Heidi Lipsanen

Vimlesh on nelikymppinen nainen ja kotoisin pohjoisesta Uttrakhandin osavaltiosta. Köyhät vanhemmat naittivat hänet satojen kilometrien päähän Baghpatissa asuvaan, hyvätuloiseen perheeseen.

Vimlesh luuli päätyvänsä avioon perheen vanhimman pojan kanssa, mutta appivanhemmat päättivätkin naida hänet nuoremmalle pojalleen. Taloudellisesti menestyksekkäämmälle vanhemmalle pojalle Vimleshin tumma iho olisi ollut häpeäksi, poikien vanhemmat selittivät.

Kohtalonsisarensa Sunitan tavoin hän ei osannut aavistaa joutuvansa myös perheen toisten veljesten hyväksikäyttämäksi.

– Kaikkien edessä aviomieheni nuhtelee veljiään, ja selän takana hän ei ole tietävinään siitä mitä tapahtuu. Näin päättyy joka ikinen päivä, Vimlesh kertoo.

– Mitä voin tehdä? Tunnen, että olisi parempi vain kuolla kuin olla fyysisesti monen jakama, hän lisää.

Autonkuljettajana työskennellyt aviomies joutui vuosia sitten onnettomuuteen, ja on siitä lähtien ollut kotona. Mies ei enää pysty kävelemään, minkä vuoksi veljeksien on helpompi käyttää Vimleshiä hyväkseen.

Vimleshillä on kaksi poikaa, mutta hän on ollut neljä kertaa raskaana. Yksi tytöistä abortoitiin ja toinen kuoli kohtuun.

– En tiedä kuka miehistä oli näiden tyttärien isä. Aviomieheni on eloonjääneiden lapsieni isä, Vimlesh toteaa vuorenvarmana.

Nyt lapset ovat isoja. Appivanhemmat ovat kuolleet, ja tilanne on jatkunut samana jo hyvin pitkään.

– Olen jo 20 vuotta joutunut elämään näin. Lankoni eivät löydä vaimoja naispulan takia, Vimlesh kertoo.

INTIA VAIMONJAKO VAIMOT
Vimlesh on odottanut myös kahta tytärtä, mutta toinen abortoitiin ja toinen kuoli kohtuun.Heidi Lipsanen

*Sunitan ja Vimleshin kaltaiset *kotonaan seksuaalisesti hyväksikäytetyt naiset voivat Intian lain mukaan syyttää lankojaan raiskauksesta. Moni heistä silti vaikenee.

– He menettäisivät asemansa ja omaisuutensa. Naiset heitettäisiin pois kodistaan, eikä kukaan puolustaisi heitä, tohtori Ranjana Kumari sanoo.

Kumarin mukaan yksi suuri ongelma naisten aseman parantamisessa Intiassa on tutkimuksen puute. Ilman näyttöä naisten tai kansalaisjärjestöjen on hankala vaatia päättäjiltä muutosta. Maan hallitus ei tue naistutkimusta, eikä mikään kansainvälinen järjestö ole kunnolla omistautunut tutkimaan vääristyneen sukupuolijakauman seurauksia.

Jotkut kansalaisjärjestöt kiertävät kuitenkin eri alueilla puhumassa laittomia sukupuolen määritystestejä vastaan. Vaikka testit kiellettiin yli 20 vuotta sitten, puoskareille riittää edelleen töitä.

Arvot muuttuvat lakeja huomattavasti hitaammin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus