STUK yllättyi Arevan uusista turvallisuuspuutteista – vaikutuksia Olkiluoto 3:een selvitetään

Arevan tuotantolaitokselta on paljastunut merkittäviä puutteita osien dokumentaatiossa.

Säteilyturvakeskus
Olkiluoto 3
Olkiluoto 3 on viivästynyt pahasti.Joona Haarala / Yle

Olkiluodon kolmosreaktoria rakentavan Arevan tehtaalta on paljastunut laatuongelmia. Kyse on ydinreaktorien osien valmistusdokumentaatiosta, joka liittyy vahvasti turvallisuuteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

– Saimme tiedon pari viikkoa sitten. Olemme tehneet Ranskassa viranomaisten yhteisen tarkastuskäynnin. Dokumentaatiossa on tiettyä epäselvyyttä 60-luvulta lähtien. Hyvin pieni osa tutkittavista asioista koskee Suomea, mutta tämäkin tutkitaan, Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Martti Vilpas sanoo.

Vaikuttaako turvallisuuteen?

Vilppaan mukaan on herännyt epäilys, että tuloksia on voitu väärentää. Tapaus on hänen tietojensa mukaan Ranskassa oikeusjutun tasolla.

– Jos poikkeamat saadaan selvitettyä, se ei uhkaa vakavasti Olkiluoto 3:n turvallisuutta. Tietysti jos sieltä ilmenee jotain vakavampaa, se on eri juttu, mutta en pidä sitä kovin todennäköisenä, Vilpas sanoo.

Tehtaan laadunhallintakulttuuri on ollut aika matalalla tasolla.

STUKin toimistopäällikkö Martti Vilpas

Vilpas sanoo, että uusi käänne tuli hänelle ja STUKille yllätyksenä.

– Tehtaan laadunhallintakulttuuri on ollut aika matalalla tasolla. Korkean turvaluokan komponenttien tuotannossa tämä on yllätys, joskin tällaisia on paljastunut myös muualla maailmassa, esimerkiksi muutama vuosi sitten Etelä-Koreassa.

Valmistuminen viivästynyt

Olkiluoto 3:n valmistuminen on venynyt pitkään. Voimalan piti valmistua alun perin jo viime vuosikymmenellä, mutta viimeisimpien arvioiden mukaan sen pitäisi tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon vuonna 2018.

Voimalaa rakennuttava Teollisuuden Voima ja Areva ovat pitkään kiistelleet voimalan viivästymisestä ja vaatineet toisiltaan viivästyksestä miljardikorvauksia.

TVO vaati äskettäin Arevalta kiireellisesti takeita voimalan valmistumisesta. Näitä takeita ei TVO:n viestintäpäällikön Pasi Tuohimaan mukaan ole vielä saatu. Areva kertoi äskettäin myyvänsä ydinreaktoriliikentoimintansa toiselle ranskalaiselle valtionyhtiölle EDF:lle. Olkiluoto 3 -projekti jää kuitenkin Arevan kontolle.

Tuohimaa sanoo, että uudessa dokumentaatio-ongelmaa koskevassa asiassa TVO luottaa Säteilyturvakeskuksen tekemään valvontaan ja odottaa STUKin päätöksiä asiassa.