Lempeä anarkistirunoilija ohjaa köyhyydestä kirjoittavia nuoria

Turkulainen runoilija Susinukke Kosola ohjaa pohjoismaisessa projektissa nuoria, jotka kirjoittavat kokemastaan köyhyydestä. Runoilija luonnehtii itseään lempeäksi anarkistiksi, joka haluaa antaa äänen yhteiskunnan äänettömille.

Susinukke, lempeä anarkisti
Perjantaidokkari: Susinukke, lempeä anarkisti

Pohjoismainen hanke kokosi 24 nuorta kirjoittamaan samasta aihepiiristä:  miten lapsuudessa ja nuoruudessa koettu köyhyys on vaikuttanut elämään. Tarinat kertovat paitsi lapsiköyhyydestä myös syrjään katsomisesta ja syrjästä selviytymisestä.

Hankkeen tuottama kirjoituskokoelma ”Tomorrow Is Never a New Day” (Huomenna ei ole koskaan uusi päivä) julkaistiin marraskuun lopussa YK:n lapsen oikeuksien päivänä.

”Yhdistävä tekijä on pahoinvointi”

Kirjoitusprojektiin on osallistunut neljä suomalaisnuorta. Heidän työtään on ohjannut turkulainen runoilija  Daniil Kozlov, taiteilijanimeltään Susinukke Kosola.

Daniil Kozlov on ohjannut nuoria kirjoittajia purkamaan kokemuksiaan taloudellisesta turvattomuudesta ja sen seurauksista. Kuva: Yle

– Tarkoitus oli tehdä näkymättömiä kokemusmaailmoita näkyviksi, ja saada konkreettisia ääniä tilastollisten numeroiden taakse, sanoo Kozlov.

-Avainsana oli omaehtoinen ilmaisu. Jokainen kertoi sen mitä itse koko tärkeäksi. Ei ollut mitään muottia, painottaa Kozlov. -Ei ole mitään universaalia kokemusta köyhyydestä. Yhdistävä tekijä on pahoinvointi ja se, että asiat on perseestä.

”Kun asiat lähtevät tosi pahasti pieleen”

Kozlov tapaa nuoria kirjoittajia tukikohdassaan Turun Kirjan talossa Aurajoen varrella.

Daniil Kozlov tapaa köyhyysprojektin kirjoittajia Turun Kirjan talolla. Oikealla Elina Holopainen ja Matti Rundelin. Kuva: Yle

Projektiin osallistunut Matti Rundelin kertoo, että hänen tekstinsä kumpusi huonosta lapsuudesta.

– Siinä oli taloudellista köyhyyttä, yksinäisyyttä, masentuneisuutta ja itsetuhoisuutta, sanoo Rundelin. – Mutta olen etsinyt sieltä myös jotain positiivista, että ei se ollut pelkkää sontaa. Kerron myös, miten olen päässyt pikkuhiljaa eteenpäin.

Elina Holopainen on myös kokenut rankkoja taloudellisia takaiskuja.

– Mutta kerroin myös masennuksesta ja siitä, minkälaista se on, kun asiat lähtevät menemään tosi pahasti pieleen, sanoo Holopainen.

Kumpikin kirjoittaja on kokenut, että kirjoittaminen on ollut terapeuttista ja voimaannuttavaa. Ryhmä jatkaa Kozlovin ohjauksessa myös ensi vuonna. Tavoitteena on oma kokoelma.

”Jokaisella taideteoksella on poliittinen ulottuvuus”

Daniil Kozlov on julkaissut kaksi hyvän vastaanoton saanutta runokokoelmaa taitelijanimellä Susinukke Kosola. Poliittisuus on hänelle olennainen osa taiteen tekemistä.

Susinukke Kosola keikkalee aktiivisesti. Kuvassa runoilta Vastavirtaklubilla Tampereen Pispalassa. Kuva: Yle

– Jokaisella taideteoksella, jokaisella kirjalla on poliittinen ulottuvuus, sanoo Kozlov. – On mahdotonta jättäytyä poliittisen ajattelun ulkopuolelle. Jos sanot, että et ole millään tasolla poliittinen taiteessasi, on se lähinnä vaan itsensä kusettamista.

– Mä pyrin kirjoittamalla näkemään sosiaalisen ja taloudellisen epätasa-arvon juuria. Yritän nähdä, miten ihmisten välinen sosiaalisuus on muuttunut,  ja käsittelen paljon myös ulkopuolisuutta ja sen suhdetta valtarakennelmiin ja sortaviin mekanismeihin.

Punkkari ja anarkisti

Daniil Kozlov on vakaumuksellinen anarkisti.

– Anarkistina olen todella lempeä, hän luonnehtii.  – Mulle anarkismi on sarja ideaaleja ja arvoja, joita pyrin toteuttamaan jokapäiväisessä elämässä ja kaikissa mun projekteissa. Pyrin oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon, valtarakenteiden purkamiseen ja hierarkiattomuuteen.

Daniil Kozlov kannustaa omaehtoiseen vaihtoehtokulttuuriin. Turun keskustassa vallattiin usena vuotena puisto Taideslummi -tapahtumaa varten. Kuva: Yle

Yksi Kozlovin projekteista on  vaihtoehtoisen kirjallisuuden kollektiivi Kolera, joka kirjoittaa, painaa, julkaisee ja levittää kokeellista ja poliittista kirjallisuutta.

Kozlov on venäläistaustainen. Hän on syntynyt Pietarissa 1991. Kozlovin tutkijavanhemmat muuttivat Turkuun 90-luvun alussa.

Kozlovia pidetään nykyään täysin suomalaisena, mutta ryssittelykin oli arkipäivää lapsuusvuosina. Vasta punkkareista hän löysi tasa-arvoisen ja hyväksyvän yhteisön.

– Lapsuudesta ja nuoruudesta oli jäänyt paljon vierauden ja ulkopuolisuuden tunteita, kertoo Kozlov. – Löysin ensimmäistä kertaa hengenheimolaisia punkkareista. He puhuivat tärkeistä asioista ja hyväksyivät kaikki poikkeamat. Siellä kelpaa vaikka olisit ryssä tai homo tai mikä vaan, sinut otetaan aina avosylin vastaan.

– Punkkariudessa minua puhutteli ehkä eniten se poliittisuus, sanoo Kozlov. – Kannustan ihmisiä politisoitumaan oman arkensa kautta ja organisoitumaan itselleen tärkeiden kamppailujen ympärille. Siitä saattaa syntyä yhteinen, iso protestiliike.