Kansainvälinen suunnistusliitto näytti vihreää valoa – merilappilaiskeksintö käyttöön hiihtosuunnistuskisoissa

Keminmaan Kallinkankaalla loppiaisen hiihtosuunnistuskilpailuissa päästään testaamaan uutta kartastoa ja paikallista rasti-innovaatiota.

hiihtosuunnistus
Velu Sipola Kallinkankaan maastossa
Ratamestari Velu Sipola sovittelee saranarastia puun kylkeen.Kati Siponmaa / Yle

Hiihtosuunnistuksen huiput kisaavat Keminmaan Kallinkankaalla loppiaisviikonvaihteessa. Suunta 2000 järjestää hiihtosuunnistuskisat, joiden aikana käydään myös esimerkiksi pohjolan nuorten maaottelu Suomen ja Ruotsin välillä.

Hiihtosuunnistuksessa on jo pitkään hyödynnetty älylaitteita.

– Live-seurannat tulevat olemaan näistäkin kisoista, että pääsee näkemään, missä jengi menee maastossa, sanoo kilpailun johtaja Marko Vapa.

Kallinkankaan maastossa kelpaakin nyt kulkea, sillä se on kokonaan uusiksi kartoitettu.

– Se on nyt GPS-yhteensopiva ja jokainen paikka on millilleen kohdallaan. Entisessä versiossa oli kaikennäköistä vinoumaa eri puolilla. Leader-rahoituksella aikaansaatu uusi kartta päästään testaamaan loppiaisena. Kallille tulee lisää toimintaa tämän myötä talvi- ja kesäaikaan, Vapa sanoo.

Marko Vapa
Marko Vapa vetää välillä itsekin kilpailunumeron rintaan. Kilpailemisesta on hyötyä kisajärjestelyissä.Kati Siponmaa / Yle

Uusi rastimalli tarvitsee vain yhden puun

Hiihtosuunnistuksessa puhaltaa muitakin uusia tuulia. Kisojen parissa työskentelevät lajin konkarit ovat pähkäilleet uudenlaista rastirakennetta, jota on päästy jo hieman testailemaan.

– On kehitetty erilainen rastirakenne, joka voidaan asentaa yhteen puuhun eli ei tarvitse olla enää kahta puuta ja orsinarua, Vapa kertoo.

– Siinä on sellainen saranaratkaisu eli sarana voidaan nostaa ylös ja sitä vielä pystytään leimaamaan lennosta. Ei tarvitse myöskään kaivaa lumihankeen mitään rastipukkeja. Tämä on meidän oma keksintö täältä Kemin seudulta ja sitä on testattu jo Ylläksellä, mutta nyt sen käyttämiseen on myös virallisempi lupa IOF:ltä eli kansainväliseltä suunnistusliitolta, Vapa selventää.

Lopullinen rastimalli syntyi seurojen välisellä yhteistyöllä.

– Suunta 2000 -seuran ihmiset ovat olleet kehittämässä yhteen puuhun laitettavaa mallia, mutta tämä lopullinen saranamalli on laajemman yhteistyön tulos. Kehitystyössä ovat olleet mukana myös Alatornion Pirkkojen ja Länsi-Rajan Rastin puuhamiehet, joten merilappilaisesta keksinnöstä voi puhua, hoksauttaa ratamestari Velu Sipola.