Hiihtomonot kiukaalle kuivumaan? – matkailijat ovat oppineet vuosien saatossa paljon

Palopäällikkö Heikki Levón: Tyypillisimmät palot lomahuoneistoissa syttyvät ulkotulista, kynttilöistä tai tuikuista sekä kiukaan virheellisestä käytöstä.

turvallisuus
Rukankylä joulukuu 2016
Rukan yrittäjähenkilöstö tuntee turvatoimet hyvin, sanoo palopäällikkö Heikki Levón.Ensio Karjalainen / Yle

Tulipalot lomahuoneistoissa syttyvät tyypillisimmin ulkotulista, sanoo Kuusamon palopäällikkö Heikki Levón. Muun muassa Rukan hiihtokeskuksen lomahuoneistojen omistajia Levón kehottaa huolehtimaan, että huoneistojen vuokraajilla on selkeät ohjeet miten tulien kanssa on turvallista toimia.

– Mökkien vuokraajien kannattaa perehdyttää erityisesti muista kulttuureista tulevia matkailijoita esimerkiksi saunakiukaan oikeaan käyttöön, Levón sanoo.

Mökissä oltava selkeät ohjeet sellaisilla kielellä, jota vuokraajat ymmärtävät.

Heikki Levón, palopäällikkö

– Mökissä oltava selkeät ohjeet sellaisilla kielellä, jota vuokraajat ymmärtävät.

Kiukaat sytyttivät tulipaloja

Muun muassa venäläisten matkailijoiden ryntäys Suomeen vuosituhannen alussa toi mukanaan pienen turvallisuusongelman. Rukalla osa venäläisistä laskettelurinteessä hikoilleista turisteista arveli, että saunan kiuas on tarkoitettu märkien vaatteiden ja monojen kuivatukseen.

– Muutamia uhkaavia paljoa syttyikin, muistelee Heikki Levón.

– Mutta tänä päivänä venäläiset tietävät jo melko hyvin majoituskohteiden turvallisuusohjeistukset, Levón toteaa.

Levón painottaa, että esimerkiksi ullkotuli on sijoitettava aina riittävän kauas rakennuksesta palamattomalle alustalle, ei räystäiden alle ja siten, ettei se voi liikkua, esimerkiksi kolmijalan päälle.

Matkailualueen yritysten henkilökunta on mielestäni hyvin koulutettu erilaisten onnettomuustilanteiden varalta.

Heikki Levón, palopäällikkö

Levón toteaa, että myös tuikkuja poltetaan usein väärin.

– Niitä poltetaan liian lähellä toisiaan. Tuikkujen välillä on aina oltava muutaman sentin väli. Tuikkuja ei saa myöskään polttaa liian umpinaisessa astiassa. Jos ilma ei vaihdu astiassa riittävästi, voi aiheutua allaspalo eli. leimahdus, joka sytyttää lähellä mahdollisesti olevat syttyvät materiaalit.

Palovaroittimen merkitystä ei tiedetä

Heikki Levón sanoo, että Kuusamo-Rukan kaltaisella matkailualueella ulkomaalaisten matkailijoiden lisäksi turvapaikanhakijat ovat turvallisuuden kannalta pieni haaste. Kaukaisista kulttuureista saapuneilla ei ole tietoa esimerkiksi palovaroittimista.

– Onko turvapaikanhakijoilla ylipäätään tietoa mikä palovaroittimen merkitys on, Levón kysyy.

Monella aasialaisella on kovin erilainen käsitys turvallisuudesta, kuin meillä länsimaalaisilla.

Heikki Levón, palopäällikkö

Levónin mukaan kotouttamisen yhteydessä olisi tärkeää kertoa maahanmuuttajille myös kotien ja asuntojen turvaohjeista.

– Monilla aasialaisella on kovin erilainen käsitys turvallisuudesta, kuin meillä länsimaalaisilla, Levón sanoo.

Näillä voimavaroilla on pärjättävä

Rukan matkailualueella Kuusamon väkimäärä helposti kaksinkertaistuu matkailun sesonkiaikoina jouluna, uutenavuotena ja pääsiäisen tienoossa. Pelastushenkilöstön määrä pysyy kuitenkin sesonkeina vakiona.

– On iäisyyskysymys, että onko henkilökuntaa tarpeeksi, jos jotakin suurta tapahtuu. Hälytysjärjestelmämme kyllä toimii hyvin, jonka vuoksi saamme tarvittaessa laajalta alueelta apua nopeasti.

– Lisäksi matkailualueen yritysten henkilökunta on mielestäni hyvin koulutettu erilaisten onnettomuustilanteiden varalta, Levón kehuu.