1. yle.fi
  2. Uutiset

Vetovoimainen Tampere pettää monen muuttajan odotukset – "Ei sitä ajatellut, että työtilanne olisi näin surkea"

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki, mutta se komeilee kärkisijoilla myös toisessa tilastossa. Kaupunki tarpoo syvässä työttömyydessä.

työttömyys
Antoni Savander seisoo puistotiellä, tautalla Näsinneula.
Heli Mansikka / Yle

Nelisen vuotta sitten Antoni Savanderin perheessä tehtiin isoja ratkaisuja. Muutto pois pääkaupunkiseudulta houkutti. Antonin 14 vuotta kestänyt työsuhde MTV3:lla oli päättymässä, vaimo oli hoitovapaalla ja perheen kaksi lasta sopivassa iässä maisemanvaihtoon.

Muuttopäätös Tampereelle syntyi Savanderin mukaan paljolti fiilispohjalta.

– Mietimme, mihin muuttaisimme. Helsingissä ei olisi varaa asua. Olimme kuulleet Tampereesta paljon hyvää ja kun olimme käyneet täällä, oli useasti ollut tosi mukavaa. Päätimme ottaa riskin.

Kymmeniä ja satoja hakijoita on yhteen paikkaan, se on arpapeliä.

Antoni Savander

Koti Vantaalla pantiin myyntiin. Touko-kesäkuun vaihteessa 2013 perhe muutti vuokralle Amuriin. Tampere on lunastanut Savanderien odotukset – yhtä lukuun ottamatta: töitä Tampereelta ei ole löytynyt.

– Kävi niin, että huomasin, että täällä on paljon muitakin työttömiä minun lisäkseni.

Ylioppilasmerkonomin papereilla Savander on hakenut sekä sisä- että ulkotöihin, lappuliisaksi, kiinteistövälittäjäksi ja myös takaisin media-alalle. Saldona on puolen vuoden työharjoittelu levy-yhtiössä, mutta muuten ei ole tärpännyt.

– En ole itse asiassa päässyt kuin yhteen esihaastatteluun. Kymmeniä ja satoja hakijoita on yhteen paikkaan, se on semmoista arpapeliä, Savander sanoo.

Vetovoimalle on katetta, työttömyydestä huolimatta

Tampere kyntää syvällä työttömyyden suossa. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa Tampereen työttömyysluvut ovat rumimmat: lokakuussa 17,5 % työvoimasta oli vailla töitä eivätkä luvut ole kaunistuneet odotetusti. 20 suurimman kaupungin vertailussakin edelle kiilaavat vain Kotka (19,2 %) ja Pori (18,4 %). Koko Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,5 %.

Joka vuosi Tampereelle muuttaa työn toivossa satoja, jopa tuhansia uusia työttömiä. Tarkkaa lukua ei ole saatavissa, sillä muuttajien työllisyystilannetta ei tilastoihin merkitä. Varmuudella voi vain sanoa sen, että työttömien virta sisään on suurempi kuin ulos.

Tampere on totuttu näkemään vetovoimaisimpien kaupunkien listan kärjessä. Monelle muuttajalle kaupungin heikko työllisyystilanne voi tulla yllätyksenä. Myös Antoni Savander myöntää, ettei juurikaan ennakkoon miettinyt pitkäaikaistyöttömyyden mahdollisuutta.

– Ei sitä kolme, neljä vuotta sitten ajatellut, että työtilanne olisi näin surkea. Se on tietysti ollut pettymys, mutta vielä enemmän se on ollut yllätys.

Mieluiten löytäisimme ne työpaikat täältä Tampereelta.

Antoni Savander

Tampere on silti lunastanut Savanderien odotukset viihtyisänä, sopivan kokoisena kaupunkina, jossa kaikki on lähellä: järvet, metsät ja harrastuspaikat. Myös uusia ystäviä ja tuttavia on löytynyt. Tampereelta poismuuttoa Savanderit eivät ole pohtineet.

– Muuttomies sanoi kyllä silloin tullessamme, että soittele sitten, kun muutatte takaisin Helsinkiin, Savander nauraa.

– Mutta ei tästä niin enää lähdetä, kun lapset menevät kouluun. Ei ainakaan "huvin vuoksi" – pitää olla hyvä syy eli vähintään molemmille työpaikat. Mieluiten löytäisimme ne työpaikat täältä Tampereelta.

Lue seuraavaksi