Hevosenkokoinen näkemysero leikkauksista kiihdytti tunteita eduskunnan kyselytunnilla

Hallitus ja eduskunta ottivat istuntokauden viimeisellä kyselytunnilla kiivaasti yhteen.

Eduskunnan kyselytunti
Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla.
Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla.Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainminsteri Petteri Orpon (kok.) esittämät erilaiset arviot tulossa olevista leikkaustarpeista kirvoittivat oppositiolta tiukkoja kysymyksiä eduskunnan kyselytunnilla.

Orpo on puhunut 1–2 miljardin mahdollisista säästöleikkauksista, jos talouden tilanne ei parane. Sipilän mukaan lisäleikkauksia ei tarvittaisi.

Sipilän ja Orpon poissaolo kohdisti tulen Soiniin

Tulen alle jäi erityisesti Sipilää istunnossa edustanut ulkoministeri Timo Soini (ps.), koska myös Orpo oli poissa.

Kansanedustaja Sanna Marin (sd.) kysyi onko hallituksella yhteistä käsitystä leikkausten tarpeesta ja miksi niiden käsittely on päätetty siirtää kevään kuntavaalien jälkeen pidettävään kehysriiheen. Soini oli vastauksessaan varovainen.

– Minä vakuutan sen, että tämä hallitus pyrkii hoitamaan asiat niin, että lisäleikkauksia ei tarvita, sanoi Soini.

Kehysriihen siirrosta kuntavaalien jälkeen Soini vetosi valtiovarainministeriön korkeimman virkamiehen Martti Hetemäen kantaan, jonka mukaan ajankohta on perusteltu ja luonnollinen.

Sosiaalidemokraateilla oli ministeriön budjettiosaston päälliköltä vastakkainen kanta.

– Tunti sitten valtiovarainministeriön virkamies on vahvistanut, että ei ole mitään teknistä estettä pitää kehysriihtä juuri sinä ajankohtana kuin se on aikaisempina vuosina ollut, ennen kunnallisvaaleja, totesi sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

"Kehysriihen siirrossa poliitista harkintaa"

Lindtman haistoi kehysriihen siirrossa poliittista harkintaa.

– Kun te kerran jo olette sanoneet, että pienituloisilta ei voi, ei saa eikä ole varaa leikata, ja siitä huoimatta te teette historian suurimman leikkauksen opintotukeen, niin kansalaiset jäävät kysymään ettei tässä nyt olisi käymässä vaan samalla tavalla, arveli Lindtman.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) muistutti, että keskustelun leikkaustarpeesta käynnisti itse valtiovarainministeri Orpo puhumalla keväällä mahdollisesti edessä olevista 1–2 miljardin leikkauksista. Heinäluoma piti eroa nollan ja kahden miljardin välillä suurena.

– Tämä on jo vähitnään hevosenkokoinen ero, Heinäluoma letkautti.

Uhka kahden miljardin lisäleikkauksista asettaa parhaillaan käsittelyssä olevan ensi vuoden budjetin Heinäluoman mukaan outoon valoon.

– Onko sillä budjetilla, joka nyt hyväksytään, mitään mieltä jos puolen vuoden kuluttua kuntavaalien jälkeen hallitus tekee uuden leikkauspäätöksen, Heinäluoma kysyi.

Syksyn teemojen mukaisesti oppositio hiillosti Soinia myös vähäosaisimpiin kohdistuvista leikkauksista ja tulonsiirroista varakkaille. Osansa kysymyksistä saivat opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset ja lapsiperheiden sekä eläkeläisten ja vanhusten köyhyyden lisääntyminen.

Joulua ei olla siirtämässä myöhemmäksi

Syysistuntokauden viimeinen kyselytunti päättyi perinteisesti opposition ja hallituksen vaihtamiin leikkimielisiin joulutoivotuksiin.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että oppositio on pyrkinyt eduskunnassa tekemään kansalaisten näkökulmasta vähän pehmeämpiä paketteja hallituksen kovien pakettien tilalle. Rinne toivotti hallitukselle opposition puolesta levollista joulunaikaa kiivaan vuoden jälkeen.

Lopuksi Rinne halusi hallitukselta vielä selkeää lupausta siitä, että joulua ei siirretä kehysriihen tapaan kuntavaalien, pääsiäisen tai juhannuksen yli. Soini vastasi joulutervehdykseen, kiitti oppositiota ja lupasi, että joulua ei olla siirtämässä.