Kuopion kaupungilta toppuutellaan vaatimuksia Riistaveden uudesta koulusta: "Ei perusteita"

Vanhempainyhdistysten toiveissa olisi saada Kuopion Riistavedelle uusi yhtenäiskoulu Melalahden ja Riistaveden koulujen tilalle.

Riistavesi, Kuopio
Oppilaiden kädet pöydällä
Mikko Savolainen / Yle

Vanhempien toive saada Riistavedelle uusi yhtenäiskoulu ei herätä vastakaikua kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtajassa Aleksi Eskelisessä (kesk.) eikä Kuopion tilakeskuksen asiakkuuspäällikössä Heikki Kekäläisessä. Melalahden ja Riistaveden kouluilla järjestetään tänään perjantaina ulosmarssi ja maanantaina koululakko uuden koulun puolesta.

Eskelisen mukaan uuden koulun rakentamispäätös edellyttää kouluverkostotarkastelun päivitystä koko koillisen Kuopion alueella eli Riistaveden lisäksi Vehmersalmella ja vuoden vaihteessa Kuopioon liittyvän Juankosken alueella.

– Kokonaan uusi yhtenäiskoulu on sellainen tie, joka vie vuosia ja vuosia, emmekä millään voi ajatella, että ratkaisemme tämän akuutin ongelman joskus vuosien päästä, Aleksi Eskelinen painottaa.

Akuutti ongelma on se, että Melalahden alakoulun vanhan osan sisäilmaongelmat ovat niin pahoja, että sen luokat on poistettu käytöstä. Kolme opetusryhmää on siirretty alakoulun uudelle puolelle ja kolme ryhmää puolestaan Riistaveden yläkoululle.

Taloudellinen ja tehokas vai tilapäisratkaisu?

Kaupunki kaavailee ratkaisuksi uutta laajennusosaa vanhan osan tilalle, joka purettaisiin. Melalahden koulun vanha osa on valmistunut vuonna 1953 ja laajennusosa vuonna 1992.

Myös vanhan osan peruskorjausta on pohdittu, mutta se tulisi tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Heikki Kekäläisen mukaan liian kalliiksi.

Kokonaan uusi yhtenäiskoulu on sellainen tie, joka vie vuosia ja vuosia.

Aleksi Eskelinen

– Osittainen laajennusrakentaminen on suhteellisen taloudellinen ja hyvin tehokas tapa laittaa kouluasiat kuntoon, kun ei tarvitse rakentaa uudelleen esimerkiksi liikuntatiloja, ruokalaa, aineopetustiloja ja väestönsuojia, Kekäläinen perustelee.

Vanhempainyhdistysten mielestä uusi laajennusosa tuntuu tilapäisratkaisulta ja tulevaisuuden kannalta kestämättömältä. Eskelisen mukaan pohdinta uudesta koulusta on kuitenkin pidettävä erillään Melalahden koulun tämänhetkisestä tilanteesta.

– Sen jälkeen kun olemme ratkaisseet akuutin ongelman, voimme pohtia pidemmällä aikavälillä Riistaveden alueen kouluratkaisuja.

Kekäläinen: Riistaveden koulun ongelmat yksittäisiä

Vanhempainyhdistyksen mukaan uutta koulua tarvitaan, sillä myös Riistaveden yläkoululla on sisäilmaongelmia. Riistaveden koulun tilanne on Kekäläisen mukaan kuitenkin erilainen Melalahden kouluun verrattuna.

– Toki sielläkin on ollut vuosien mittaan erilaisia ongelmia. Ne ovat kuitenkin yksittäisiä, paikallisia puutteita sisäilman laadussa, joiden korjaamistoimenpiteet ovat joko menossa tai suunnitteilla. Laajempaa sisäilmaongelmaa siellä ei ole eikä laajamittaisia toimenpidetarpeita, Kekäläinen sanoo.

Kekäläisen mukaan uuden yhtenäiskoulun rakentamiselle ei ole tarvetta.

– Melalahden alakoulun vanhemmassa siivessä on sisäilmaongelmia ja siksi pitäisi hylätä molemmat olemassa olevat rakennukset ja rakentaa uusi koulu tilalle? Tälle ei löydy taloudellisia eikä muitakaan perusteita.