Syyttäjä esittää IMF:n johtajan Lagarden syytteen hylkäämistä

Pääsyyttäjä katsoo, että "hyvin heikkoa" syytettä Christine Lagardea vastaan ei ole todistettu oikeuden kuulemisessa.

Christine Lagarde
Lagarde seisoo oikeussalissa kädet puuskassa ja hymyilee. Hänellä on kaulassaan värikäs huivi. Taustalla näkyy oikeuden jäseniä.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde joutui oikeuden eteen toiminnastaan valtiovarainministerinä.Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa syyttäjä esittää IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden syytteen hylkäämistä oikeudessa.

Tapauksen päässyttäjä sanoo, että oikeuden kuulemisessa ei ole todennettu Lagarden valtiovarainministeriajan toimintaa koskevaa huolimattomuussyytettä.

Syyttäjä luonnehti syytettä "hyvin heikoksi". Oikeus antaa tuomionsa maanantaina.

– Kuulemiset eivät ole tukeneet hyvin heikkoa syytettä, syyttäjä Jean-Claude Marin sanoi oikeudelle. Syyttäjänvirasto oli jo alun perin vastustanut tapauksen tuomista oikeuteen.

Asia on esillä ministerien oikeustapauksia käsittelevässä erityistuomioistuimessa, joka päätti pitää oikeudenkäynnin syyttäjänviraston suosituksesta huolimatta.

Lagardea syytettiin huolimattomuudesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä, koska hän valtiovarainministerinä vuonna 2008 hyväksyi 400 miljoonan euron suuruisen korvauksen maksamisen liikemies Bernard Tapielle, silloisen presidentin Nicolas Sarkozyn tukijalle.

Rahalla soviteltiin oikeuden ulkopuolella Tapien ja Ranskan valtion kiista.

Tapie oli haastanut Ranskan valtion oikeuteen, koska katsoi valtion omistaman Crédit Lyonnais -pankin huijanneen häntä urheiluvaateyhtiö Adidasin myynnissä. Tapie myi osakkeensa pankille, joka myi ne hieman myöhemmin eteenpäin paljon korkeammalla hinnalla.

Lähteet: AFP, Reuters

Muutettu otsikkoa täsmällisemmäksi kello 20.20.