Kurikan kampuksen alle juntataan yli 40 kilometriä betonipaaluja

Rakennustyöt pääsevät vihdoin alkuun Kurikan Huovintien kampuksella. Pohjatyöt ovat massiiviset. Uuden rakennusmassan alle juntataan yli 40 kilometrin verran betonipaaluja.

Kurikka
Kurikan Huovintien kampuksen havainnekuva.
Havainnekuva Kurikan Huovintien tulevasta kampuksesta. Kampuksen on suunnitellut Arkkitehdit Siistonen Oy Helsingistä. Rakennusmassan ulkokuori on lähes mustaa, poltettua tiiltä ja lasia.Arkkitehdit Siistonen Oy

Kurikan Huovintielle nousee parissa vuodessa iso koulutuskampus, joka kokoaa yhteen toisen asteen koulutuksesta Sedun ammattiopiskelijat ja Kurikan lukiolaiset. Nykyisen ammattioppilaitoksen rakennuksista suurin osa puretaan ja korvataan uudella. Pari rakennusta on jo alta pois. Uudisrakennuksen laajuus on yli 12 400 neliöä, ja vanhaa korjataan noin 3 700 neliöä.

Noin 33 miljoonan euron rakennushankkeen urakkasopimukset allekirjoitettiin tänään torstaina Seinäjoella. Pääurakka meni vaasalaiselle, WasaGroupiin kuuluvalle WasaConille.

Varsinaiset rakennustyöt alkavat maanantaina massiivisella paalutuksella. WasaGroupin toimitusjohtaja Ari Tyynismaa kertoo, että maahan juntataan keskimäärin 42-metrisiä betonipaaluja. Yhteispituutta paalutukselle tulee yli 40 kilometriä. Tämä tietää Kurikkaan seuraavien parin kuukauden aikana melkoista jumputusta.

– Tärinämittauksia tehdään läheisissä kiinteistöissä, jotta tärinät pysyvät rajoissa ja jotta ei tule mitään vahinkoja. Kyllä sitä tärinää väistämättä seuraa tuonkokoisesta operaatiosta. Ei sitä voi välttää. Toivomme nyt lähinaapureilta kärsivällisyyttä, Ari Tyynismaa pyytää.

Sadan vuoden ajatuksella

Massiivisia pohjatöitä paalutuksineen tarvitaan, sillä Sedu Kurikan vanhoista rakennuksista suurin osa vaurioitui korjauskelvottomiksi perustojen vajoamisen vuoksi. Rakennukset palvelivat hädin tuskin puolta vuosisataa.

– Nyt huolehditaan siitä, että tulevan rakennuksen kestoaika on sata vuotta, Huovintien kampuksen rakennusvalvoja Asko Paavola huomauttaa. Hän myöntää, että Kurikassa rakentamisen olosuhteet eivät ole ne helpoimmat.

– Mutta kyllä tämä hallinnassa on, kuinka pitää rakentaa. Tämä tehdään tuulettuvalla alapohjalla, jotta maakosteus ei sinne pääse koskaan nousemaan, Asko Paavola kertoo.

Rakennustyötä tarjolla

Huovintien kampuksen rakentaminen tietää töitä. Pelkästään pääurakoitsija uskoo työllistävänsä rakentamisen kiihkeimpinä hetkinä yli sata rakennusalan ammattilaista.

– Pitää muistaa, että kun rakennustyömaalla on yksi henkilö töissä, niin rakennusaineteollisuudessa on äkkiä kahdesta kolmeen henkilöä, Ari Tyynismaa kuvaa kerrannaisvaikutuksia.

– Meillä on omaa porukkaa tälläkin alueella, mutta joudumme kyllä rekrytoimaan lisää. Kurikan alue on siitä hyvä, että tältä alueelta löytyy käsillä tekijöitä, Ari Tyynismaa jatkaa.

Harvinaisen iso rakennusurakka

Kurikan kampuksen rakennusurakka on iso.

– Tämän kokoisia hankkeita on harvoin maakunnassa. Vain keskussairaalojen rakennustyömaat ovat tätä suurempia. Meillä aikaisempi iso hanke oli Westenergyn jätteenpolttolaitos, Ari Tyynismaa vertaa.

Huovintien kampuksen on määrä valmistua syksyllä 2018, ja koulukäyttöön se otetaan seuraavan lukukauden alussa 2019. Uusi kampus on suunniteltu 800 opiskelijalle. Kurikan kaupunki uskoo kampuksensa vetovoimaan ja rakentaa samaan aikaan kampusalueelle modernin, 80-paikkaisen oppilasasuntolan.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä vastaa noin 80-prosenttisesti rakentamiskustannuksista. Kurikan kaupungin kontolle jää 33 miljoonan euron urakasta noin viidennes. Lisäksi Kurikka maksaa neljä-viisi miljoonaa euroa oppilasasuntolasta.