Facebook ilmoitti toimistaan valeuutisia vastaan – ilmianto helpottuu ja faktat tarkistutetaan

Sosiaalisen median yhtiö aikoo tehdä yhteistyötä faktantarkistajien ja uutisorganisaatioiden kanssa tekaistujen uutisten seulomiseksi palvelustaan.

Mark Zuckerberg puhuu mikrofoni kädessään. Taustalla näkyy Facebookin logo.
Mark Zuckerbergin Facebook on joutunut vastaamaan arvosteluun tekaistujen uutisten leviämiseen sivuston kautta.Peter Dasilva / EPA

Sosiaalisen median yhtiö Facebook kertoo ottavansa käyttöön uusia välineitä valeuutisten merkitsemiseksi ja ryhtyvänsä yhteistyöhön faktantarkistajien ja uutisorganisaatioiden kanssa tekaistujen uutisjuttujen havaitsemiseksi.

Yhtiö on joutunut arvostelun kohteeksi, koska Facebook ei estänyt valheellisten uutisten leviämistä kauttaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana.

Valejutun ilmiantoa helpotetaan

Facebook tekee vastedes käyttäjilleen helpommaksi raportoida havaitsemistaan tekaistuista uutisjutuista.

Facebook antaa käyttäjien ilmoittaa klikkaamalla, jos nämä epäilevät uutisjuttua huijaukseksi. Yhtiö on lisännyt raportointivalikkoon vaihtoehdon "Se on valeuutinen".

– Uskomme, että ihmisille pitää antaa ääni, emmekä voi ryhtyä itse tuomaroimaan totuutta. Siksi lähestymme tätä ongelmaa varovaisesti, yhtiön varapääjohtaja Adam Mosseri kirjoitti blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Perinteisesti Facebook on luottanut siihen, että käyttäjät ilmiantavat loukkaavat postaukset, minkä jälkeen Facebookin työntekijät tarkistavat, ovatko kyseiset postaukset yhtiön standardien vastaisia.

Yhteistyötä faktantarkistajien kanssa

Yhtiö myös ryhtyy yhteistyöhön faktantarkistajien kanssa. Kumppaneita valeuutisten selvittämiseen ovat muun muassa faktantarkistukseen erikoistunut verkkosivusto Snopes (siirryt toiseen palveluun), ABC News -uutiskanava ja uutistoimisto AP.

Näiden yhteistyökumppanien pitää olla sitoutuneita faktantarkistajien periaatteisiin (siirryt toiseen palveluun).

– Jos faktantarkistajat tunnistavat tarinan tekaistuksi, se liputetaan kiistanalaiseksi ja siihen liitetään linkki artikkeliin, joka selittää, miksi näin on, Mosseri selitti.

Kiistanalaisiksi merkityt artikkelit voivat myös pudota alemmaksi uutisvirrassa.

Tekaistuiksi liputettujen uutisten jakaminen onnistuu edelleen, mutta tuolloin käyttäjälle ilmestyy varoitus, että uutisen aitous on kyseenalaistettu.

Facebook aikoo myös tehdä roskapostin levittäjille vaikeammaksi esiintyä aitoina uutisorganisaatioina.

Moni kokee hämmennystä

Facebookin palvelussa levisivät Yhdysvaltain vaalikampanjan aikana muun muassa valheelliset väitteet, että paavi Franciscus olisi ilmaissut tukeaan Donald Trumpille tai että Hillary Clintonia tutkinut liittovaltion agentti olisi löytynyt kuolleena.

Facebookin rakenteen on arvosteltu luovan pohjaa sille, että sosiaaliseen mediaan syntyy eräänlaisia samanmielisten kuplia ja kaikukammioita, joissa valeuutiset leviävät kulovalkean tavoin.

Pew-tutkimuskeskuksen äskettäisen mielipidekyselyn mukaan kaksi kolmesta yhdysvaltalaisesta katsoo valeuutisten aiheuttavan hämmennystä

Lähes kolmannes vastaajista sanoi näkevänsä usein tekaistuja poliittisia uutisjuttuja verkossa. Alle puolet sanoi olevansa hyvin varma, että osaa havaita tekaistut uutiset ja 45 prosenttia sanoi jokseenkin varmasti huomaavansa, kun kyseessä on valeuutinen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters