Herätys: USA uhittelee kyberiskulla, Suomi pohtii perustuloa ja Ban Ki-moon pitää viimeisen puheensa pääsihteerinä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.
Ralf Hirschberger / EPA

Yhdysvallat uhkaa kostaa kyberiskut

Yhdysvaltain hallinto katsoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti valtuutti Venäjän kyberhyökkäykset Yhdysvaltain demokraattipuolueen johtohenkilöiden sähköpostitileille. Valkoinen talo kertoi eilen yhtyvänsä tiedustelupalvelu CIA:n päätelmään, että ainoastaan Venäjän ylimmät virkamiehet ovat voineet valtuuttaa toimet. Yhdysvallat ei kuitenkaan sano, että Venäjän toimet olisivat vaikuttaneet presidentinvaalien lopputulokseen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi Valkoisen talon ilmoituksen jälkeen, että Yhdysvaltojen pitää vastata kyberhyökkäykseen.

YK:n nykyisen pääsihteerin viimeinen tiedotustilaisuus

Ban Ki-moon
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon Abir Sultan / EPA

Ban Ki-moon pitää perjantaina viimeisen tiedotustilaisuutensa YK:n pääsihteerinä. Eteläkorealainen Ban on ollut YK:n pääsihteeri vuodesta 2007. Portugalilainen António Guterres aloittaa YK:n pääsihteerinä 1. tammikuuta.

Venäjä ja Japani hakevat yhteistyötä Kuriileilla

Vladimir Putin ja Shinzo Abe
Vladimir Putin ja Shinzo Abe tapasivat Aben kotiseudulla Nagaton kylpyläkaupungissa.Alexander Zemlianichenko/EPA

Venäjän ja Japanin odotetaan antavan yhteisen julkilausuman talousyhteistyöstä kiistellyillä Kuriilien saarilla, kun presidentti Vladimir Putin jatkaa perjantaina Japanin-vierailuaan. Putinin ja pääministeri Shinzo Aben on määrä pitää tiedotustilaisuus. Kiista Kuriileista on estänyt Venäjää ja Japania allekirjoittamasta rauhansopimusta, joka virallisesti päättäisi toisen maailmansodan aikaiset vihollisuudet.

Kreikan velkakriisi esillä Tsiprasin Saksan-vierailulla

Alexis Tsipras
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras haluaa vakuuttaa, että Kreikan talouskriisi on jo hyvällä mallilla.Alexandros Vlachos / EPA

Kreikan velkakriisin hoito on jälleen esillä, kun Kreikan pääministeri Alexis Tsipras tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Kreikan vasemmistohallitus aikoo maksaa pienituloisille eläkeläisille kertaluonteisen lisän kokonaissuuruudeltaan 617 miljoonaa euroa, mikä on suututtanut Kreikalta kulukuria vaativat lainoittajat. Euroryhmän johtaja Jeroen Dijsselboem on tämän takia ilmoittanut euroryhmän päättämän Kreikan velkahelpotusohjelman jäädyttämisestä.

Perustulokokeilua selvitetty

eläkeläinen laskee rahoja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Perustulokokeilua selvittänyt tutkimusryhmä antaa perjantaina arvion siitä, miten perustuloa kannattaisi testata jo päätetyn kokeilun lisäksi. Tammikuussa alkavaan kaksivuotiseen kokeiluun valitaan satunnaisesti 2 000 työtöntä. He saavat perustuloa 560 euroa kuussa ilman vastiketta. Kokeilu on suppeampi kuin se, mitä tutkimusryhmä esitti väliraportissaan maaliskuussa. Ryhmä luovuttaa loppuraporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle perjantaina iltapäivällä.

Kuinka paljon suomalainen panee rahaa joulunviettoon?

Joululahjoja kuusen alla.
Henrietta Hassinen / Yle

Köyhäilevätkö suomalaiset jouluna? Kauppiaat vakuuttelevat, että joulumyynti käy nyt hyvillä kierroksilla, mutta erilaiset tutkimukset kertovat paikallaan polkevasta tai jopa laskevasta kulutuksesta edellisvuoteen nähden. Suomalainen kotitalous laittaa jouluostoksiin ja -lahjoihin keskimäärin noin 500 euroa, ruotsalainen jopa 200 euroa enemmän. Ero näkyy myös kansantalouden mittareiden tasolla.

Auttaako uusi opetussuunnitelma oppimaan paremmin?

Koululaisia, Hauhon yhtenäiskoulu.
Raili Löyttyniemi / Yle

Ylen kyselyssä enemmistö rehtoreista ja opettajista epäilee, etteivät resurssit riitä uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Opettajista kolmasosa ajattelee, että uusi opetussuunnitelma jopa heikentää lasten oppimistuloksia jonkin verran tai selvästi.