Valkoinen talo vahvistaa CIA:n näkemyksen: Putin itse valtuutti hakkeroinnin demokraattipuolueeseen

Obaman hallinnon mukaan myös Trumpin on täytynyt olla tietoinen Venäjän vaikuttamisesta.

USA:n presidentinvaali
Valkoinen talo yövalaistuksessa
Michaekl Reynolds / EPA

Valkoinen talo on yhtynyt torstaina CIA:n aiempaan päätelmään siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti valtuutti Venäjän kyberhyökkäykset Yhdysvaltain demokraattipuolueen johtohenkilöiden sähköpostitileille.

– Vain Venäjän ylimmät virkamiehet olisivat voineet valtuuttaa nämä toimet, valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest totesi viitaten Yhdysvaltain tiedustelun viimekuiseen ilmaisuun.

Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden mukaan Venäjä yritti vaikuttaa marraskuun alussa pidettyihin presidentinvaaleihin tietomurroilla ihmisiä ja instituutioita kuten demokraattista puoluetta kohtaan. Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Ben Rhodes sanoi Putinin olevan vastuussa Venäjän hallinnon toimista, jotka auttoivat Trumpin kampanjaa.

– En usko, että tähän lopputulokseen johtavia asioita tapahtuu Venäjän hallinnossa Vladimir Putinin tietämättä, Rhodes sanoi MSNBC-kanavan haastattelussa.

"Putin heikensi Yhdysvaltain demokratiaa"

Vaikka esitetyt syytökset viittaavat Putinin vaikuttaneen ja heikentäneen demokratiaa Yhdysvalloissa, eivät maan viranomaiset ole väittäneet, että Venäjän toimilla olisi ollut vaikutusta presidentinvaalin lopulliseen tulokseen. Myöskään ääntenlaskennan peukalointiin ei ole löydetty viitteitä.

Venäjällä tiedot on kiistetty jyrkästi. Putinin tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan väitteet ovat ”naurettavaa hölynpölyä.”

Valkoinen talo kohdisti lausumaansa myös maan tulevaan presidenttiin Donald Trumpiin, jonka on Obaman hallinnon mukaan täytynyt tietää Venäjän toimista. Trumpin siirtymätiimin neuvonantajan Kellyanne Conwayn mukaan on ”henkeäsalpaavaa” ja vastuutonta väittää Trumpin tietäneen Venäjän auttaneen hänen kampanjaansa.

Lähteet: AP, AFP