Voisiko Suomi vastaanottaa haavoittuneita syyrialaisia? Miksei, vastasi Sipilä

EU-johtajien päättyneen huippukokouksen isoimpia aiheita oli Syyrian tilanne, josta mielipide oli yksimielinen: apua tarvitaan.

Eurooppa-neuvosto
Juha Sipilä
Yle

BRYSSEL Torstain Eurooppa-neuvoston kokouksen voisi tarvittaessa tiivistää yhteen sanaan: Syyria.

– Syyriasta keskusteltiin pitkään. Ja aika tavalla siellä päätelmät sitten muuttuivatkin, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Syyrian tilanteesta EU-johtajat olivat Sipilän mukaan erittäin yksimielisiä. Kaikkein mielestä maahan tarvitaan apua.

Sipilä kehui EU:n ulkosuhteista vastaavan korkean edustajan Federica Mogherinin Syyrian tilanteesta pitämää puheenvuoroa. EU-maiden johtajille Syyrian tilannetta avannut Mogherini oli yhteydessä Syyriaan myös kesken huippukokouksen.

Yksi Mogherinin puheenvuorossa esille nousseista asioista oli haavoittuneiden siirtäminen Syyriasta Turkkiin.

– Kuulimme, että haavoittuneita siirretään Turkkiin ja joku kysyi, että mikseipä haavoittuneita voitaisi siirtää Eurooppaan, taisi olla naapurini [Saksan Angela Merkel] joka tähän tarttui.

Kysyttäessä, voisiko Suomi vastaanottaa haavoittuneita syyrialaisia Sipilä vastasi "miksei".

– Suomi suhtautuu myönteisesti ideaan haavoittuneiden siirtämisestä Turkista muualle Eurooppaan. Tämä on sitä konkretiaa, jolla humanitaarista tilannetta voitaisiin konkreettisesti helpottaa, Sipilä summasi.

Ei pakotteita, mutta painetta

Sipilä arvioi jo ennen kokousta, ettei Venäjää vastaan ole luvassa uusia pakotteita. Vaikkei pakotteita annettu, käytiin niistä jossain määrin keskustelua.

Ja vaikkei luvassa ole pakotteita, tulee painetta Sipilän mukaan lisätä.

– Siitä puhuttiin paljon, että painetta pitää lisätä eri toimin. Nyt tärkeintä on, että tulitauko saadaan pitämään ja humanitaarinen apu saadaan perille.

Selkeitä ja konkreettisia uusia toimia Sipilällä ei kuitenkaan ollut kokouksen antina esitellä.

Eurooppa-neuvosto listasi neljä kiireellistä toimenpidettä: Aleppon itäosan asukkaiden evakuoinnin, Aleppon asukkaiden saaman avun ja suojelun, lääkintähenkilöstön suojelun ja humanitaarisen oikeuden soveltamisen kaikkialla Syyriassa.

Kuten aiemmin päivällä, totesi Sipilä myös kokouksen päätyttyä, ettei EU:n rooli saada jäädä vain jälleenrakentajaksi

– EU toimii kriisin poliittisen ratkaisun löytämiseksi hyvin käytännönläheisesti. EU:n tulee olla aktiivinen, Sipilä sanoi.