Koe uusi yle.fi

Asteroidivyöhykkeeltä löytyi vesipiste avaruusaluksille

Uusien tutkimustulosten mukaan 10 prosenttia kääpiöplaneetta Cereksestä olisi jäätynyttä vettä.

tiede
Dawn-luotaimen kuvaama Ceres-kääpiöplaneetta.
Dawn-luotaimen kuvaama Ceres-kääpiöplaneetta.JPL-Caltech / UCLA / NASA

Jupiterin ja Marsin välisellä asteroidivyöhykkeellä Aurinkoa kiertävän Ceres-kääpiöplaneetan tumman pinnan alla on runsaasti jäätä. Tähän viittaavat tutkimustulokset on julkaistu Science ja Nature Astronomy -lehdissä. Tutkijat kertoivat tuloksista torstaina.

Aurinkokunnan syntyhistoriaa selvittävän tutkimuksen mukaan jopa 10 prosenttia kääpiöplaneetasta olisi jäätynyttä vettä. Tutkijat ovat verranneet Cerestä Saturnusta kiertävään Enceladukseen tai Jupiterin Europa-kuuhun.

Uutistoimisto Reutersin mukaan löydön arvioidaan tukevan kaupallisten avaruusmatkailuyritysten mahdollisuuksia veden ja muiden raaka-aineiden louhintaan kuuta kauemmaksi suuntautuvilla tutkimusmatkoilla.

Suolameri ja elämää?

Tiedemiehet ovat keskustelleet tutkimustulosten pohjalta myös mahdollisuudesta, jonka mukaan Ceres piilottelisi sisällään suolamerta.

– Tämä lisäisi planeetan kasvavalle listalle aurinkokunnan ulkopuolisista, elämälle soveltuvista paikoista, sanoi johtava tutkija Carol Raymond Nasan Jet Propulsion Laboratory (JPL) -tutkimuslaitoksesta.

– Kun löydämme kappaleita, jotka olivat vesipitoisia kaukaisuudessa, voimme löytää vihjeitä siitä missä elämää on esiintynyt varhaisessa aurinkokunnassa.

Havaintoja kerännyt Nasan Dawn-alus on kiertänyt ja tutkinut Cerestä maaliskuusta 2015 lähtien. Ceres löydettiin vuonna 1801, ja sitä on aiemmin pidetty sekä asteroidina että planeettana. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU nimesi sen vuonna 2008 kääpiöplaneetaksi.

Kääpiöplaneetat kiertävät Aurinkoa planeettojen tapaan, mutta niiden kiertoratojen lähellä voi liikkua muitakin merkittävän kokoisia kappaleita.

Lähteet: Reuters, Yle

Aurinko ja planeetat
Ceres on Marsin ja Jupiterin välissä. Epa / IAU / Martin Kommesser

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti