Avustuspotti tuo joulun – Perheiden talo ja Mikseri vakiinnuttavat toimintaansa

Torniossa ja Kemissä iloitaan raha-automaattiyhdistyksen ensi vuoden avustuspotista.

Raha-automaattiyhdistys
Perheiden talo.
Jenna Laukkanen / Yle

Ensi vuodelle saatu tukisumma mahdollistaa, että Tornion Perheiden talon ja Kemissä toimivan maahanmuuttajien kohtaamispaikan Mikserin toiminta voidaan vakiinnuttaa. Perheiden talo saa RAY:ltä lähes 90 000 euroa ja Maahanmuuttajien kohtaamispaikka 110 000 euroa.

– Tämä on aivan mahtava joululahja torniolaisille perheille ja yhteistyökumppaneille, luonnehtii toiminnanjohtaja Merja Frantti Perheiden talosta.

Joululahjaksi tukisummaa kuvailee myös toiminnanjohtaja Johanna Axelsson, joka vetää maahanmuuttajien kohtaamispaikkaa Kemissä.

Tähän saakka molemmat hankkeet ovat saaneet eräänlaista käynnistysavustusta, mutta ensi vuodesta lähtien ne ovat korvamerkityn, pysyvämmän tuen piirissä.

– Tämä antaa aivan erilaisen lähtökohdan toiminnan suunnittelulle, iloitsee Johanna Axelsson.

Maahanmuuttajia opiskelemassa suomea Mikseri-kohtaamispaikassa Kemissä.
Kati Teirikko / Yle

Neuvontaa arkisissa asioissa

Maahanmuuttajien kohtaamispaikka auttaa nimensä mukaisesti muualta Suomeen tulleita kotoutumisessa. Mikserissä saa muun muassa neuvontaa ja opastusta asumiseen ihan arkisissa asioissa kuten sähkösopimuksen tekemisessä.

– Olemme neuvoneet ihmisiä lokakuun loppuun mennessä erilaisissa asioissa 800 kertaa, kertoo Johanna Axelsson.

Kohtaamispaikassa käyvät maahanmuuttajat, kansainvälisessä vaihdossa olevat opiskelijat, turvapaikanhakijat ja paikalliset ihmiset. Se on tavoittanut lokakuun loppuun mennessä 12 000 ihmistä.

– Lisäksi meillä on mukana toiminnassa hurja määrä vapaaehtoisia. He vetävät esimerkiksi suomenkielen ryhmiä.

Perheiden talo on puolestaan lapsiperheille tarkoitettu matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa eri tahot toimivat tiiviissä yhteistyössä. Näitä ovat esimerkiksi kaupunki, seurakunta, MLL ja 4H-yhdistys. Tiloja vuokrataan myös yksittäisille toimijoille tarpeen mukaan.