Herkkähipiäisestä joulutähdestä saa juhannuskukankin – väri tosin hiipuu jo talven mittaan

Joulutähti on erityisen herkkä vedolle ja liialle kastelulle. Kukka kaipaa vettä silloin kun pintamulta kuivahtaa, mutta silloinkin kastelun pitää olla kohtuullista.

Joulukukat
Pubnainen joylutähti ja kukinto.
Joulutähtien kasvatus on puutarhoille vaativaa puuhaa, sillä kukinnan onnistuminen edellyttää muun muassa tarkkaa valon säätelyä. Suosituin joulutähti on punainen.Antti Pylväs / Yle

KempeleJoulutähden varsinainen kukka on ylimpien värikkäiden lehtien keskellä oleva nykeröiden nippu. Kukan tunnus, loistava punainen tai valkoinen latvus on oikeastaan vain värjäytyneitä ylälehtiä ja kukintakauden jälkeen niiden väri palautuukin vihreäksi.

Siinä vaiheessa kun kukinta etenee niin, myös sen lehtien väri lähtee pois

Satu Saastamoinen

– Siinä vaiheessa kun kukinta etenee niin, myös sen lehtien väri lähtee pois, kertoo floristi Satu Saastamoinen, joka toimii Kempeleessä puutarha-alan oppilaitoksen myymälänhoitajana.

– Joulutähti kestää kuitenkin hyvällä hoidolla pitkään ja varmasti säilyy kodissa vielä juhannukseenkin saakka. Vähän se on kyllä vedolle arka eikä sitä saa kastella liikaa, muistuttaa Saastamoinen.

Oloistaan tarkka kukka

Hoito-ohjeena onkin pitää kukka poissa vedosta ja kylmästä. Kastelua kukka kaipaa silloin kun pintamulta kuivahtaa, mutta silloinkin kastelun pitää olla kohtuullista.

Kasvatettavana kukkana joulutähti on melko vaativa, ja se vaatii myös tarkkaa valon kontrollia. Kun kasveja puutarhoissa kasvatetaan, joudutaan kasvihuoneita pimentämään tarkan suunnitelman mukaan, jotta lopputuloksena on jouluna loistavissa väreissään komeileva kukka.

Voisiko joulutähden kukista sitten poimia siemenet ja kasvattaa koko kukan kotikonstein?

– No ehkä jätetään se kuitenkin puutarhureille, vaikka ainahan sitä voi yrittää, naurahtaa Satu Saastamoinen.

Valkoinen joulutähti.
Punaisen joulutähden rinnalla kukasta löytyy myös valkoinen versio.Antti Pylväs / Yle