1. yle.fi
  2. Uutiset

F-Securen tietoturvallisuusjohtaja: Palvelunestohyökkäyksiin käytetään nykyään jo leivänpaahtimia

Mittavat palvelunestohyökkäykset ovat ajaneet suurimmatkin yhtiöt harkitsemaan käytäntöjään uusiksi, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen.

tietoturva
Vieraana F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen.
Minkälainen tämä vuosi on ollut tietoturvallisuuden osalta? Vieraana F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen.

Tämän vuoden aikana on jälleen kerran tehty ennätyksellisen suuria palvelunestohyökkäyksiä. Niille oli tänä vuonna leimallista se, että hyökkäyksiin käytettiin verkkoon kytkettyjä kodinkoneita kuten leivänpaahtimia, sanoi tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen Ylen aamu-tv:ssä.

– Kodinkoneet ovat nykyään tietokoneita. Ne ovat kytköksissä suoraan verkkoon syystä, joka ei ihan aina ole välttämättä edes järkevä.

Koivusen mukaan palvelunestohyökkäykset ovat nykyään erittäin suuria.

– Kokoluokkaa havainnollistaa se, että maailman suurimpien pilvipalveluiden tarjoajat joutuvat jo harkitsemaan, että organisaatio, joka joutuu palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, kannattaa mieluummin heittää pois verkosta kuin lähteä puolustamaan sitä.

Salasanaohje meni uusiksi

Tällä viikolla kerrottiin, että yhdysvaltalaiselta Yahoo-yhtiöltä on varastettu jopa miljardi käyttäjätunnusta. Käyttäjätunnusten mukana on varastettu myös esimerkiksi salasanoja.

Koivunen sanoikin aamu-tv:ssä, että hänen aikoinaan saamansa vinkki salasanan valitsemiseksi ei välttämättä ole enää paras mahdollinen.

– Vanha kollegani taannoin neuvoi, että salasanaksi kannattaa valita jotain hyvin härskiä. Jotain sellaista, että sitä ei todellakaan tee mieli paljastaa kollegalle tai perheenjäsenelleen. Nyt kannattaa ehkä vähän miettiä.

Koivusen mukaan salasana tulee nimittäin jossain vaiheessa paljastumaan. Niin on käynyt myös Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille, jonka salasanaksi paljastui "dadada".

– Se [salasana] tulee olemaan kytköksissä identiteettiin. Minkälaisen kuvan haluaa antaa itsestään, Koivunen pyöritteli.

Peli ei ole pelattu

Huonojen uutisten lisäksi Koivunen valoi myös uskoa tulevaan. Tietoturvan osalta peli ei hänen mukaansa ole pelattu.

– Esimerkiksi Facebookin pikaviestipalvelut ottivat kuluvan vuoden aikana käyttöön erittäin vahvan salauksen, jota todennäköisesti suurin osa tiedustelupalveluistakaan ei kykene avaamaan.

Lue tästä: 8 helppoa vinkkiä, joilla suojaat sähköpostisi ja yksityisimmät kuvasi

Lue seuraavaksi