Hyppää sisältöön

Pullo-Eki on kerännyt pulloja yli 50 vuotta ja matkustanut rahoilla 38 maassa – jouluna hän risteilee Saksaan

Pullojen keräämisen lisäksi torniolainen Erkki Rissanen huolehtii kaupungin alueelta pois roskat, rikkinäiset pullot ja tupakantumpit.

Pullo-Eki joulukuusen edessä.
Vuosien aikana Pullo-Eki on matkustanut pullorahoilla 38 maassa ja joulunakin mies suuntaa ulkomaille.

Erkki Rissanen eli Pullo-Eki on kerännyt pulloja ja pitänyt Tornion ympäristöä siistinä jo yli 50 vuoden ajan. Yli 70 -vuotias Eki ahertaa pullojen keräämisen parissa lähes yötä päivää. Hän lähtee siivousreissulle yöllä kahden aikaan ja viikonloppuisin puolenyön hujakoilla.

Vuosien aikana Eki on matkustanut pelkästään pullojen keruulla tienaamillaan rahoilla 38 maassa, esimerkiksi Saudi-Arabiassa, Dominikaanisessa tasavallassa ja Yhdysvalloissa.

– Ensimmäisen ulkomaanmatkan tein Kanarian saarille, Playa del Inglesiin vuonna 1988. Hurjin kokemus oli kuitenkin aikoinaan Dubaissa kun mie kävin maailman korkeimmassa rakennuksessa, Eki kertoo.

Joulu tuo ahkeralle miehelle hyvän syyn lomailla ja myös jouluna matka käy ulkomaille.

– Mie olen joulun risteilyllä. Lähden Saksaan 22. päivä Vuosaaren satamasta.

Laivamatkan Eki kokee monin tavoin mukavaksi tavaksi viettää joulua.

– Risteilyllä voi tehdä vaikka mitä, siellä voi olla vaikka joulupukkina, Eki nauraa.

Yleensä Eki kerää pulloja rollaattorilla ja muulloin hän liikkuu katetulla sähkömopolla. Ekin mukaan pirteän punainen kulkupeli toimii talvella kuin enkeli. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Tänä vuonna Pullo-Eki on päättänyt viettää joulun rauhallisesti, jopa hartain ottein.

– Kato kädet pannaan näin ristiin. Nyt on vähän niin kuin uskon joulu ja se on minulle melko tärkeä juhla. Yleensä olen viettänyt joulua Tornion Laivaniemessä.

Vaikka joululoman jälkeen luvassa on jälleen arkista aherrusta, myös ensi vuoden lomasuunnitelmat siintävät jo Ekin mielessä.

– Jos kävisi ensi vuonna Thaimaan Phuketissa, mies hymyilee.

Vuosikymmenten aikana Ekin käsien kautta on kierrätykseen kulkenut satoja tuhansia pulloja, mutta myös muut luontoon kuulumattomat roskat ovat päätyneet pois maisemaa pilaamasta. Eki huolehtii kaupungin alueelta pois roskat, rikkinäiset pullot ja tupakantumpit.

Muutama vuosi sitten Tornion kaupunki halusi huomioida Ekin siisteyden eteen tekemän työn lahjoittamalla hänelle lämpimät talvihaalarit. Lisäksi useat kaupungin yrittäjät muistavat miestä lähes päivittäin, esimerkiksi tarjoamalla kahvit kesken aherruksen.

.
.