1. yle.fi
  2. Uutiset

Tonttulakki bussilippuna villitsi matkustamaan – kesällä ilmaiskyytejä kukkahatuilla?

Tontulakin arvo maksuvälineenä kasvaa Jyväskylän seudulla. Viime lauantaina tonttulakilla sai ilmaisen bussikyydin lisäksi etuja ja alennuksia myös kaupoissa ja yrityksissä. Kesäkaudella kaupunki lupaa harkita kukkahattu-tempausta.

Kotimaan uutiset
Jyväskylän liikenteessä matkasi viime lauantaina ilmaiseksi 10 000 tonttua.
Jyväskylän liikenteessä matkasi viime lauantaina ilmaiseksi liki 10 000 tonttua.Jiri Halttunen

Lauantaina Jyväskylän vihreissä Linkeissä ei mökötetty, sillä noin 9 500 matkustajaa hyödynsi tonttulakin matkalippuedun ja ilmeet olivat poikkeuksetta iloisia. Noin puolet päivän 20 000 matkustajista istui busseissa tonttulakit päässä. Linkin markkinointitempauksessa sai tonttulakki päässä matkustaa koko lauantain Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa.

Alueen joukkoliikenteessä tarjottiin tonttulakkipäisille matkustajille ilmaista bussikyytiä ensi kerran vuosi sitten. Uusi tempaus saavutti edellisvuottakin suuremman suosion. Tänä vuonna irroteltiin myös luovuudessa. Perinteisen punaisen tonttulakin sijasta liikenteessä nähtiin lakkisovelluksia muun muassa punaisesta Hai-saappaasta, punaisesta nenähuuhtelukannusta ja foliosta.

Autoihin pääsi erikoisimmillakin päähineillä.

Kari Ström

– Ohjeistus oli, että halutaan perinteisiä tonttulakkimeininkiä, mutta toisaalta ohjeistus korosti jouluhenkisyyttä, joten kyllä autoihin pääsi erikoisimmillakin päähineillä, kertoo palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungista.

Yritykset innostumassa Tonttulakkipäivästä

Erityisellä innolla Tonttulakkipäivään osallistuivat lapsiperheet ja pikkujouluporukat. Moni suuntasi vapaakyydillä jouluostoksille ja –tapahtumiin, muun muassa Hipposhallin Järjestöjen joulumarkkinoille, Taidemuseon jouluiseen Taidebasaariin, Käsityömuseon Käsityöläisten joulutorille tai Toivolan Vanhalle pihalle.

Tällä kertaa tonttuilu laajeni bussimatkoja suuremmaksi. Muutamat paikalliset yritykset lähtivät mukaan ilotteluun ja tarjosivat etuja tai alennuksia tonttulakkiasiakkaille. Palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungista ei näe mitään estettä sille, että Tonttulakkipäivästä tulisi entistä laajempi.

Jouluinen fiilis tarttuu ja syventyy ja se saa ihmisiä liikkeelle entistä enemmän.

Kari Ström

– Olemme saaneet useilta yrityksiltä tietoa, että myynti on selvästi kasvanut. Kyllä jatkossa yritykset ovat varmasti laajemmin mukana. Tässä on jyviä siihen, että jouluinen fiilis tarttuu ja syventyy ja se saa ihmisiä liikkeelle entistä enemmän.

Normilauantaisin Linkeillä matkustaa Jyväseudulla 11 000-13 000 matkustajaa. Tonttuoperaation ansiosta busseissa oli lauantaina 20 000 asiakasta. Kari Strömin mukaan vipinää oli kaikilla Linkkilinjoilla kolmessa kunnassa. Eniten tonttuja näkyi Jyväskylän keskustan paikallisliikennekeskuksessa Vapaudenkadulla.

– Muutama vara-auto auttoi tilanteissa, kun busseissa meinasi olla liian tiivistä. Tilastot näyttää, että melko hyvin pärjättiin, summaa Ström.

Ilman tonttulakkia bussia odottavat olivat selvässä vähemmistössä.
Ilman tonttulakkia bussia odottavat olivat selvässä vähemmistössä.Jiri Halttunen

Puhtaampaa ilmaa ja vähemmän henkilöautoja keskustassa

Jyväskylän seudun Linkit liikennöivät Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Liikenteen järjestäjänä toimii Jyväskylän kaupunki ja liikennöitsijänä Jyväskylän Liikenne Oy.

Jyväskylässä on ilmaiskyytiä tarjottu aiemmin muun muassa Asuntomessuille ja Valon kaupunki –tapahtumaan. Tempauksilla on tilastojen mukaan ollut vaikutusta bussimatkojen suosion selvään kasvuun Jyväskylän kaupunkiliikenteessä. Viime vuonna Linkeillä tehtiin kuusi miljoonaa matkaa. Tänä vuonna ylletään jo 6, 7 miljoonaan matkaan eli kasvua tulee yli 11 prosenttia.

On selvää, että se on pois yksityisautoilusta.

Kari Ström

– Jos joukkoliikenteessä tapahtuu noin suuri prosentuaalinen kasvu, niin on selvää, että se on pois yksityisautoilusta. Meillä on myös tavoitteena raikkaampi ilma ja vähemmän henkilöautoja kaupungin keskustassa, linjaa Ström.

Kesän alkuun Kukkahattupäivä?

Tonttulakit toivat iloa liikenteeseen talven pimeyden keskelle. Voisiko kesäkauden alkuun järjestää päivän, jolloin kukkahatuilla saisi matkustaa ilmaiseksi bussilla. Samalla negatiivisävytteiseksi muuttunut kukkahattutäti –ilmaisu muuttuisi positiivisemmaksi.

– Tällaista ei ole vielä viritetty meidän viestintä- ja markkinointisuunnitelmaan, mutta täytyypä ottaa harkintaan. Koko ajan mietitään keinoja, millä saadaan uusia kokeilijoita ja matkustajia. Ja kun kokeillaan palvelua, niin ihmiset jopa muuttavat kulkutottumuksiaan, arvioi Kari Ström.

Saadaan Linkit näkymään reaaliaikaisesti kännyköissä.

Kari Ström

Tempausten lisäksi Jyväskylän seudun joukkoliiikennettä kehitetään muillakin tavoilla. Kari Strön lupaa kevääksi merkittävän kehitysaskeleen joukkoliikenteeseen.

– Me saadaan Linkit näkymään reaaliaikaisesti kännyköissä, tableteissa ja tietokoneissa. Kun arvioit milloin menet pysäkille, niin näet reaaliajassa, että tuolta se auto on tulossa ja sen tulo pysäkille kestää tuon verran, kuvailee Kari Ström.

Perinteiset punalakit olivat suosituja, mutta olipa tonttulakki tehty punaisesta Hai-saappaastakin.
Perinteiset punalakit olivat suosittuja, mutta olipa tonttulakki tehty punaisesta Hai-saappaastakin.Jiri Halttunen
Lue seuraavaksi