yle.fi-etusivu

Ylen suurpanostus nuoriin näkyy joulunaikaan – tekijät lupaavat rankkaa sisältöä

Heroes of the Baltic Sea on nuorille suunnattu seikkailusarja, joka yhdistää historiallista draamaa nykypäivän tosi-tv:seen.

kulttuuri
Heroes of the Baltic Sea -seikkailusarjan lehdistökuva.
Tähtihetkessä vierailivat Ylen seikkailusarjan Heroes of the Baltic Sean tekijät.

Tositapahtumista inspiroitunut Heroes of the Baltic Sea alkaa siitä, kun kulta-aarretta kuljettava Hanneke Vrome laiva haaksirikkoutuu Suomen edustalle.

Sarjan draamaosuudet on ohjannut Saunan ja tulevan Ikitien ohjaajana tunnettu AJ Annila. Teit meistä kauniin ja Presidentintekijät -ohjaaja Tuukka Temonen vastaa puolestaan reality-osuuksista, joihin on roolitettu tavallisia nuoria.

Näyttelijät esittävät 1400-luvun loppuun sijoittuvaa draamatarinaa. Merirosvoseikkailun lomassa nähdään realityssa nykypäivän nuoria, jotka selvittävät menneisyyden mysteerejä.

Teinit ovat tunnetusti vaativaa yleisöä. Annila pyrkii tavoittamaan nuoret katsojat rankkuudella.

– Pidetään tahti tekemällä tarpeeksi hurjaa juttua. Katson itsekin kaikki 11-18-vuotialle tarkoitetut seikkailut ja jännityselokuvat, ne on aika hurjia. Lähdimme siitä, että meidän täytyy tehdä juttu samaan tyyliin, sanoo Annila.

Antti Pesosen ja Outi Keskevaarin käsikirjoittaman sarjan merirosvopääosissa nähdään Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen. Mustakallio luottaa siihen, että laadulla tehty sarja vetoaa nuoriin.

– Nuori yleisö tunnistaa laadun ihan samaan tapaan kuin aikuisetkin, oli tarinassa vauhtia tai ei. Työ täytyy tehdä hyvin.

Videopelistä mallia tekemiseen

Annilan mukaan draamaosuuksiin panostettiin kunnolla. Siitä kertovat esimerkiksi Ylen studioon rakennetut isot lavasteet, joissa päästiin tekemään ratkaisevaa myrskykohtausta.

Nykypäivään sijoittuvaan osioon valittiin tavallisia nuoria, jotka ratkaisevat Hanneke Vromen arvoituksia. Tapahtumat ovat pitkälti lavastettuja, mutta nuorten omat persoonat näkyvät.

Tuukka Temonen vertaa Heroes of the Baltic Sea -sarjaa videopeliin.

– Voi ajatella, että draama on konsolipelien tarinaosuus ja reality on toiminnallinen peliosuus. Ei tällaista ole tehty aikaisemmin. Mutta pitää olla rehellinen, kyllä meitä kaikkia jännitti, miten draama ja reality toimivat yhteen.

Ulkomailla varkaissa

Mustakallio pääsi sarjassa näyttelemään läheisen ystävän ja työkumppanin Ville Virtasen kanssa. Näyttelijä pääsi myös tekemään ensimmäistä kertaa kunnolla toimintaa.

– Taistelu oli todella fyysistä treeniä, me olimme aina päivän jälkeen ihan poikki. Meillä oli vähemmän tekstiä, mutta sitäkin enemmän tapahtumaa.

Annila kehuu Mustakallion liikkuneen entisenä koripalloilijana hienosti taistelukoreografioissa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti myös reality-kuvauksissa pienessä työryhmässä. Temosen mieleen jäi erityisesti huomiota herättänyt kuvauspäivä Tallinnassa.

– Me juoksimme keskustassa nuorten kanssa olevinaan varastetun taulun kanssa. Ympärillä olevat ihmiset eivät tienneet, että meillä on kuvaukset käynnissä. Oli jännittävää juosta turistien keskellä poliisit perässä. Tilanne oli ikään kuin aito, vaikka olikin puhtaasti lavastettu, sanoo Temonen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen