Tukes ei löytänyt yhtä syytä betonin laatuongelmiin

Betonin lujuusongelmien taustalta löytyy ainakin väärin reagoivia aineyhdistelmiä ja puutteellista ohjeistamista.

betoniteollisuus
Kemijärven viallinen palasiksi murskattu betonisilta.
Kemijärven viallinen betonisilta murskattiin palasiksi viime heinäkuussa.Esko Puikko / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei ole löytänyt yksittäistä syytä viime aikaisiin betoniongelmiin. Työmailla havaitut betonin lujuusongelmat ovat johtaneet muun muassa lähes valmiin rautatiesillan purkuun Kemijärvellä ja sairaalarakennuksen valmistumisen myöhästymiseen Turussa.

Tukesin mukaan suurimmat ongelmat liittyvät pakkasta ja suolausta kestävään p-lukubetoniin. Betoniteollisuus ry on jo aiemmin kertonut samansuuntaisista päätelmistä, joiden mukaan tietyn aineyhdistelmän vuoksi betoniin on tullut liikaa ilmaa, mikä on heikentänyt sen lujuutta.

Lisäksi Tukes havaitsi ongelmia työsuorituksissa, ohjeistamisessa ja laadunvalvonnassa.

Ongelmia on myös havaittu betonin kuivumisessa. Tukesin selvityksissä on ilmennyt, että ongelma poistuu, kun betonin reseptiä muutetaan lisäämällä sementin osuutta. Betoniteollisuuden puheenjohtaja Jussi Mattila kuitenkin sanoo, ettei nopeasti kuivuvan sementin lisääminen ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

– Betoni kovettuessaan kehittää lämpöä ja kun tehdään massiivisia rakenteita, lämpöä voi muodostua liikaakin ja sen takia joudutaan tekemään hitaasti kovettuvia betoneita, Mattila kertoo Ylen Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Mattilan mukaan esimerkiksi tuulivoimaloiden perustuksia tai siltoja rakentaessa ei voida käyttää nopeasti kuivuvia betoneja, etenkään kesällä.

Betonivaluissa ilmenneiden ongelmien takia Liikennevirasto tarkistuttaa parhaillaan satunnaisesti parikymmentä vuoden 2010 jälkeen valmistunutta tiesiltaa eri puolelta Suomea.