Facebookin suosittuun ompeluseuraan pääsee vain, jos joku muu lähtee – "En varmasti aio luovuttaa paikkaani"

Kuopiolainen opiskelija Heidi Rytkönen pääsi mukaan ompelijoiden Saumanvara-yhteisöön hakemuksella. Ryhmässä hänestä on tullut entistä innokkaampi harrastaja.

ompelu
Ompelua harrastava Heidi Rytkönen ompelukoneen ääressä.
Mari Karjalainen / Yle

Facebookissa toimii aktiivinen ompelijoiden yhteisö Saumanvara, johon pääsee mukaan vain lähettämällä hakemuksen ylläpitäjille. Ryhmän koko on rajattu 3 000 ompelijaan, ja mukaan pääsee vain jos joku luopuu paikastaan.

Kuopiolainen opiskelija Heidi Rytkönen lähetti vapaamuotoisen hakemuksen ja läpäisi seulan. Hän on tarpeeksi aktiivinen ompelun harrastaja päästäkseen mukaan.

Ylläpitäjät järjestävät ryhmän jäsenille ompeluhaasteita ja -tehtäviä. Kun porukka seuraa ryhmää innokkaasti, tempauksia on sujuvampi toteuttaa.

Tiivis yhteisö tekee yhteistyötä yritysten ja järjestöjen kanssa. Yritykset toimittavat tilauksesta ryhmän jäsenille tarvikepaketteja.

– Avaamme ne tiettynä päivänä, tiettyyn kellon aikaan ja ommellaan. Yhteisöllisiä juttuja, kuvailee Heidi Rytkönen ompeluporukan toimintaa.

Ompelijat ottavat kuvia valmiista tuotoksista ja postaavat niitä ryhmän Facebook-sivulle.

Syksyisin Saumanvaran ompelijat ovat osallistuneet Roosa nauha -keräykseen. Ryhmän jäsenet ompelevat aiheeseen liittyviä käsitöitä, minkä jälkeen ne myydään nettihuutokaupassa. Varat on lahjoitettu Syöpäsäätiölle.

3-vuotias tytär sanoi, että hän haluaa oman pienen punaisen ompelukoneen.

Heidi Rytkönen
Ompelija leikkaa vaatekaavoja.
Mari Karjalainen / Yle

Jäsenyydestä pidetään tiukasti kiinni

Tuotteliaat ja ompelusta innostuneet jäsenet jakavat toisilleen vinkkejä, neuvoja ja ideoita. Rytköselle ryhmästä on ollut suuri apu.

– Muuten ei ole ketään keneltä kysyä neuvoa. Kun lukee toisten kysymyksiä ja kommentteja, oppii ihan hirveästi. Todella, todella monta juttua olisi jäänyt tekemättä ilman ryhmän olemassaoloa.

Rytkönen arvelee, että ei olisi yhtä innokas ompelija ilman Saumanvara-ryhmää. Ajatus siitä, että joku toinenkin istuu ompelukoneen ääressä ratkoja kädessä toisella puolella maata, yhdistää harrastajia.

– Kyllä se on välillä itkua ja hampaiden kiristelyä, mutta omalla tavallaan hyvin rentouttavaa. Se on kaikista mukavinta, kun saa mennä ompelukoneen ääreen, laittaa oven kiinni ja tehdä sitä omaa juttua. Kun pääsen ompelukoneen ääreen, siitä ei ole mikään kiire pois, kuvailee Rytkönen ompeluharrastuksen koukuttavuutta.

Ompelija somettaa ompelukoneen ääressä.
Mari Karjalainen / Yle

Viime aikoina uusi ompeluystävä on ilmestynyt Rytkösen kainaloon ihan siitä läheltä.

– 3-vuotias tytär sanoi, että hän haluaa oman pienen punaisen ompelukoneen, sanoo Rytkönen hymyillen.

Uudesta ompeluystävästä huolimatta Rytkönen aikoo pitää kiinni kynsin ja hampain Saumanvaran jäsenyydestään.

– En varmasti aio luovuttaa paikkaani, jos vain ompeluinnostus säilyy.