Joulun suosikkisoitin haastaa jo nokkahuilun – Ukulelen suosio ei laannu

Helppo kielisoitin sopii niin pieneen kuin isoonkin käteen. Kitaristi Jocke Kulju sanoo, että ukulelea voi oppia soittamaan minuutissa.

joululahjat
Ukulele on joulun suosikkisoitinlahja.
Ukulele on joulun suosikkisoitinlahja.Jarkko Heikkinen / Yle

Joulu on sesonkiaikaa myös soitinkaupassa. Vaasalainen kitaristi ja kolmella paikkakunnalla toimivan Pihlajamaan Musiikin soitinmyyjä Jocke Kulju Vaasasta laskee, että ukulele on tämänkin joulun soitinlahjojen suosikki.

– Kolmatta joulua on ukulele ollut hittituote. Se on eniten myyty soitin nokkahuilun jälkeen, Kulju sanoo.

Samoilla linjoilla on myös F-Musiikin toimitusjohtaja Janne Kainulainen. Viime joulujen suosikkisoitin on pitänyt pintansa.

– Odotimme ukulelen suosion hieman hiipuvan täksi jouluksi, mutta näin ei käynytkään, Kainulainen laskee.

Kitaristi Jocke Kuljun mielestä ukulelen soiton oppii nopeasti.
Kitaristi Jocke Kuljun mielestä ukulelen soiton oppii nopeasti.Jarkko Heikkinen / Yle

Elvikseksi peilin eteen

Nelikielisen pienen soittimen suosion salaisuus lienee sen yksinkertaisuudessa. Se käy niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin soittajalle.

– Ensinnäkin tämä on kitaran näköinen, joten viisivuotiaskin voi mennä peilin eteen ukulelen kanssa ja kuvitella olevansa Elvis Presley. Ukulele on helppo soitin, jos sen saa jotenkin vireeseen. Netistä löytyy viritysohjeita. Jopa mun mumma osaa soittaa sitä, Kulju nauraa.

Pienenkin soittajan sormet ylettyvät ukulelen ohuelle kaulalle ja nailonkielet ovat turvalliset. Kulju hymyilee, että ukulelen soiton oppii minuutissa.

– Asenteestahan kaikki on kiinni. Plektra käteen ja C:n voi ottaa otelaudalta yhdellä sormella.

Vaikka ukulele on jo nokkahuilun haastaja, ei sillä loppujen lopuksi ole väliä, millä soittimella on suosikkilistan ykkössija. Pääasia on, että soitetaan.

– Jos lapsi haluaa soittaa nokkahuilua, niin vetäkää täysillä sitten vaan. Musahan on ihan parasta terapiaa ja lääkettä kaikille soittimesta huolimatta, Jocke Kulju sanoo.