Terrafamella suuri vaarallisen aineen onnettomuus – rikkipalo tehtaalla

Oulun hätäkeskuksen tiedotteen mukaan Terrafamen kaivoksella Sotkamossa on suuri vaarallisen aineen onnettomuus.

Terrafame
Pelastuslaitoksen auto ja ambulanssi Terrafamen portilla.
Terrafamen kaivoksella on rikkipalo. Pelastuslaitoksen yksiköitä hälytettiin paikalle ympäri Kainuuta, mutta kaikkia niistä ei tarvittu varsinaisella palopaikalla vaan osa jäi pääportille odottamaan.Mika Niskanen / Yle

Sotkamossa Terrafamen tehtaalla syttyi perjantaina aamulla palamaan rikkivetykehitin. Paikalla on edelleen useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Terrafamen nikkelikaivoksella on myös oma sopimuspalokunta.

– Meillä on rikkipalo tehtaalla, ja vielä ei ihan tarkkaa tietoa ole. Tehdaspalokunta on tekemässä ensisammutusta. Tilanne on siltä osin hallinnassa, mutta tarkkaa tietoa vaikutuksista myöhempään en osaa tässä hetkessä kertoa, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Lukkaroisen mukaan palo on rajattu rikkivetylaitoksen yhteen rikkikehittimeen. Lukkaroinen sanoo, että tulipalo ei aiheuta tällä hetkellä vaaraa työntekijöille, mutta osa henkilökunnasta on evakuoitu tuulen yläpuolelle.

Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Antti Husso kertoo, että sammutustyöt jatkuvat edelleen, eikä vielä osata arvioida kuinka kauan palon sammuttaminen jatkuu.

– Kyllä tässä menee aikaa, useita tunteja. Tärkein asia tässä on se, ettei ihmishenkiä ole vaarassa.

Tilanne on siltä osin hallinnassa, mutta tarkkaa tietoa vaikutuksista myöhempään en osaa tässä hetkessä kertoa.

Joni Lukkaroinen

Tehdasalueella sekä sen ulkopuolella mitataan parhaillaan vaarallisten kaasujen esiintymistä.

Pelastuslaitos kertoi aiheesta lisää kello 13. Husson mukaa palon syttymissyy ei ole tiedossa. Hän ei myöskään lähde arvoimaan aineellisten tuhojen mittavuutta.

Rikkivetyä käytetään Terrafamella metallien talteenotossa. Rikkivety on myrkyllinen, mädältä kananmunalta haiseva kaasu. Maaliskuussa 2012 kaivosalueella kuoli yksi työntekijä hengitettyään rikkivetyä.

Terrafame on valtion omistama kaivosyhtiö, joka osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon nikkelikaivoksen syksyllä 2015.

Päivitetty 16.12.2016 klo 12:09: Artikkeliin täydennetty Antti Husson kommentit.