Moskovassa osataan juhlia – uudenvuoden juhlapöytä notkuu majoneesia

Venäläisille uusivuosi on vuoden tärkein juhla. Silloin perheet kokoontuvat nauttimaan yhdessäolosta. Kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall selvitti, mitä venäläiset syövät juhlaillallisella.

Juhlakoristeltu katu Moskovan keskustassa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Moskovassa juhlakoristeet ovat nyt paikallaan ja vuoden suurimman juhlan odotus on alkanut.

Television aamuohjelma, joka on suunnattu kotiäideille, kehottaa ostamaan juhlapöydän ainekset jo nyt: ”Kohta hinnat nousevat”.

Mitä sitten venäläisperheen uudenvuodenpöydässä on? Samat ruoat kuin muutenkin juhlissa, olkoot kysymyksessä syntymäpäivät tai häät.

Erilaiset salaatit ovat keskeisiä. Jopa siinä määrin, että kun nuorelta parilta halutaan kysyä häistä, kysytään, milloin syömme salaattia.

Perussettiin kuuluu kolme salaattia: Olivier, Mimoza ja Silliä turkin alla. Kaikissa on majoneesia, ja kaikki vaativat paljon työtä, koska ainekset on pilkottava.

Olivier on saanut nimensä kuuluisan ranskalaisen salaatin mukaan, mutta reseptiä on muokattu venäläiseen makuun – ja mahdollisesti myös venäläisen kukkaroon sopivaksi.

Mimoza on erityisen kaunis, koska se kootaan niin, että sen pinnalla on kananmunan keitettyä keltuaista. Se on kuin pöydällä loistava aurinko.

Mimoza on erityisen kaunis, koska se kootaan niin, että sen pinnalla on kananmunan keitettyä keltuaista. Se on kuin pöydällä loistava aurinko. Se sisältää muun muassa lohta, omenaa, juustoa ja kananmunaa.

Silli turkin alla muistuttaa meillä tuttua sillisalaattia, mutta se kootaan niin, että silli jää alimmaksi. Sen päälle tulevat värikkäät ainesosat kuten porkkana ja punajuuri sekä päällimmäiseksi majoneesi.

Juhlapöytään kuuluu myös juustoja, makkaroita, jokin liharuoka sekä monet makeat leivokset, hedelmät, konvehdit ja kakut. Mieluiten juhlapöydän on oltava aivan täynnä vateja, joille ruoka on laitettu kauniisti esille.

Suurin osa venäläisistä nauttii uutenavuotena kuohuviiniä. Aikaisemmin kuohuviinin piti olla ehdottomasti kotimaista, mutta nykyisin ne, joilla on varaa, saattavat ostaa aitoakin sampanjaa.

Useimmilla on juhlapöydässä mandariineja. Aiemmin niitä tuotiin maahan juuri juhlien alla, ja ne olivat niin kalliita, ettei niitä syöty kovinkaan usein. Juhlapöytään ne kuuluvat ja jopa tiedotusvälineissä jaetaan neuvoja, miten parhaimmat mandariinit löytää.

Vaikka uusivuosi ensisijaisesti on perhejuhla, väkeä liikkuu myös erilaisissa tapahtumissa pitkin yötä. Useimmat syövät juhla-aterian kotonaan, ja lapsiperheissä jaetaan Pakkasukon tuomat lahjat.

Pakkasukko on Joulupukin serkku, jolla on vaaleansininen puku ja seuranaan lumihiutaletyttö.

Muistan ensimmäisen uudenvuodenyöni Moskovassa. Oli vuosi 2003, joka vaihtui vuodeksi 2004. Kävin Punaisella torilla kuuntelemassa presidentti Putinin puhetta ja katsomassa ilotulitusta.

Kävelin sieltä yksin hotelliin, jossa väliaikaisesti asuin. Kaikkialla tuli vastaan ihmisiä, joista suurin osa tuntui olevan hieman hiprakassa. Tunnelma oli iloinen, satoi hieman lunta ja tuntui kotoisalta.

Olkoon uusi vuosi teille hyvä, toteutukoot kaikki unelmanne, tuokoon vuosi teille vain iloa ja hyviä uutisia.

Kävelystäni tuli aiottua pitempi, koska olin uusi kaupungissa ja eksyin. Kysyin tietä parilta naiselta, jotka tulivat minua vastaan turkkeihin pukeutuneina. He neuvoivat minulle oikean reitin ja toivottivat sitten hyvää uutta vuotta sillä ylitsevuotavalla tavalla, jonka vain venäläiset hallitsevat.

- Olkoon uusi vuosi teille hyvä, toteutukoot kaikki unelmanne, tuokoon vuosi teille vain iloa ja hyviä uutisia. Toivotamme itsellenne ja perheellenne terveyttä, onnea ja menestystä. Kaikkea hyvää ja näkemiin!

PS - oma reseptini:

Ostan yleensä salaatit valmiina kaupasta, mutta joskus teen oman versioni Olivierista. Siihen tarvitaan perunaa, porkkanaa, maustekurkkua, kananmunaa, herneitä ja majoneesia.

Perunat, porkkanat ja kananmunat keitetään, kuoritaan ja pilkotaan pieniksi paloiksi. Maustekurkut pilkotaan ja herneet keitetään tarvittaessa. Itse käytän usein keitettyjä purkkiherneitä. Perunaa pitää olla enemmän kuin muita aineksia.

En koskaan mittaa tarkkaan. Kaikki ainekset kootaan kulhoon, lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan ja majoneesia sen verran, että salaatti on kostea mutta ei kovin rasvainen.

Hyvää ruokahalua!