"Enää ei sanota niin helposti, että mä en voi tehdä mitään" – joulu kirvoittaa hyviin tekoihin

Hämeenlinnassa on kerätty lahjoja, Riihimäellä vapaaehtoisena konserttimaksuna käy ruokakassi vähävaraisille. Suomalaiset ovat keksineet monia tapoja auttaa toisia.

hyväntekeväisyys
Yle Uutiset Häme: Jouluyllätys naapuriin
Yle Uutiset Häme: Jouluyllätys naapuriin
Lahjapakettikeräys
Timo Leponiemi / Yle

Joulun alla moni herää auttamaan muita ja tekemään hyviä tekoja, sosiaalisessa mediassa ja turuilla ja toreilla.

– Ihmiset ovat tosiaan heränneet sellaiseen yhteisvastuuseen ja se kyllä ilahduttaa. Enää ei sanota niin helposti, että mä en voi tehdä mitään tai apu ei mene perille. Ihmiset ovat keksiliäitä, kun he laittavat pystyyn keräyksiä tai osallistuvat toisten hankkeisiin, sanoo Tammelan vt. kirkkoherra Päivi Aikasalo.

Yksi monista hyväntekeväisyyskampanjoista on Hämeenlinnan seudun 4H:n nuorten Yksi teko -kampanja, jonka aikana he keräsivät yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä yli sata lahjaa jaettavaksi ruokajaossa. Paketteihin päätyi hygieniatarvikkeita, koriste-esineitä, pyyhkeitä, vaatteita ja jopa ensiapuvälineitä. Viikonloppuna he maalasivat joulukoristeita viereisen elintarviketukun kassaneideille ja haastoivat samalla suomalaiset hyviin tekoihin.

– Mitkään avustusjärjestöt tai järjestelmät eivät kilpaile toistensa kanssa. On hyvä, että on monenlaisia tahoja, jotka auttavat kaukaisissa maissa olevia ja sitten niitä, jotka auttavat meitä suomalaisia. Apua tarvitaan, eikä avun tarjoajia saa laittaa vastakkain, että toinen olisi jotenkin tärkeämpi, sanoo Aikasalo.

"Että voisi ostaa lahjan lapselle"

Riihimäellä Grooveimmat joululaulut -konsertti kerää ruokakasseja vähävaraisille, riihimäkeläisille perheille.

– Kyllä toivon, että tämä voisi helpottaa ja huojentaa vähävaraisten perheiden joulua. Että voisi ostaa vaikka lahjan lapselle, kun kaikki raha ei menisi ruokakauppaan, sanoo joululaulujen projektipäällikkö Janne Yrjölä.

Hämeenlinnan 4H:n nuoret toivovat, ettei auttaminen suinkaan jää pelkästään vähävaraisiin ja toisaalta, ettei auttamisen tarvitse olla tavaraa tai rahaa.

– Ehkä ihminen, joka tule itse ilahdutetuksi, haluaa kenties ilahduttaa jotakuta toista, sellaista perhosefektiä toivotaan. Ei ole ohjetta, mitä pitää lahjoittaa ja kelle, se on vapaavalintaista, kunhan jakaa hyvää mieltä eteenpäin, sanoo 4H:n toiminnanohjaaja Taivi Toikka.

– Olen huomannut, kun olen katsonut ja tehnyt vapaaehtoistyötä, että siitä tulee oikeasti hyvä mieli ihmisille. Se ilahduttaa, kun voi auttaa toista. Rohkaisen tarttumaan avustustoimintaan. On hienoa, että on ennakkoluulottomia ihmisiä, jotka keksivät uusia tapoja auttaa, sanoo kirkkoherra Aikasalo.