Valtion pääomasijoitusrahasto Veran kohtalo ratkesi: Pääosa myydään Innovestorille

Kauppa on kokoluokaltaan historian mittavin järjestely suomalaisessa aikaisen vaiheen pääomasijoituskentässä. Finnveralle jää viidennes rahastosta.

pääomasijoitus
Kuvakaappaus innovestorgroup.com -nettisivuilta.
Kuvakaappaus innovestorgroup.com -nettisivuilta. innovestorgroup.com

Pääomasijoittaja Innovestor on ostanut valtaosan valtio-omisteisesta Aloitusrahasto Verasta. Kaupan myötä myös rahaston hallinnointi siirtyy Innovestorille.

Noin 80 prosentin omistusosuus Verasta siirtyy kaupassa Innovestor Venturesin hallinnoimalle Innovestor Kasvurahasto I Ky:lle. Rahaston sijoittajina ovat muun muassa Nordea Henkivakuutus Suomi Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö. Valtion omistamalle Finnveralle jää noin viidenneksen osuus Verasta.

Finnveran mukaan kauppa liittyy sen asteittaiseen luopumiseen pääomasijoitustoiminnasta. Työ- ja elinkeinoministeriö on linjannut, että aikaisen vaiheen pääomasijoitustoiminnan kehittämisvastuu siirtyy Finnveralta Tekesin pääomasijoitusyhtiölle.

Aloitusrahasto Veran toiminta on ollut joka vuosi tappiollista, ja valtio on aina hyvittänyt Veran tekemät tappiot. Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV on moittinut tämän muun muassa heikentävän toiminnan läpinäkyvyyttä.

Aloitusrahasto Vera on osakkaana noin sadassa suomalaisessa teknologia-alan kasvuyrityksessä, ja sen on sijoittanut yhdessä eri sijoittajien kanssa kohdeyhtiöihin noin 350 miljoonaa. Veran toiminta on alkanut vuonna 2005.