1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulupukki

Jouluaaton tärkein hetki on pienestä pilalla – koiran ja joulupukin kohtaamiseen voi valmistautua

Ketään ei naurata, jos perheen lemmikki käy aattona joulupukin nilkkaan kiinni. Koiran kanssa voi harjoitella joulupukin kohtaamista.

joulupukki
Joulupukin kohtaamista voi harjoitella.
Uskaltaisiko tuota lähestyä? Joulupukin kohtaamista harjoiteltiin Kauhavan Kennelkerhossa.Hannamari Korkiatupa/Kauhavan kennelkerho

Seinäjokinen Ari-Pekka Harju on tehnyt joulupukkikeikkaa kolmisenkymmentä vuotta. Viime vuodet hän on pyörittänyt Seinäjoen seudulla joulupukkipalvelua, jonka kautta aattona alueen kodeissa kiertää taas kymmenkunta pukkia. Kokemusta erilaisista perheistä ja aatonvietoista siis on.

Joulupukin vierailu on lapsiperheissä varsinaista vilskettä. Jännitys on käsinkosketeltavaa ja tarttuvaa. Se tarttuu ihmisiin – ja eläimiin.

Kun pukit menevät perheeseen, heille on ennakkoon ilmoitettu keitä paikalla on aattoa juhlimassa. On lasten nimet ja harrastukset, on toiveita siitä, mitä lapsilta kysellään ja muuta tärkeää tietoa. Etukäteen toivotaan myös maininnat siitä, onko perheessä lemmikkejä ja siitä, miten esimerkiksi koiran oletetaan käyttäytyvän ja miten sen kanssa toimitaan.

– Lähtökohtaisesti pitäisi olla varma, että omistaja tietää sen, ettei koira käy kimppuun. Tarvittaessa koira laitetaan toiseen huoneeseen tai pois. Ari-Pekka Harju kertoo.

Ari-Pekka Harju kertoo kiinnittävänsä koiraan sen verran huomiota, että tämä saa haistella pukkia ja se tavallisesti riittää. Vain kerran on käynyt niin, että pukki oli perheen koiran kanssa pulassa.

– Se kävi käteen kiinni aina, kun laitoin käden lahjasäkkiin, Harju sanoo.

Kop kop! Joulupukki, kouluttaja Juha Latvala kurkistaa oven takaa, onko talossa kilttejä koiria?
Kop kop! Joulupukki, kouluttaja Juha Latvala kurkistaa oven takaa, onko talossa kilttejä koiria?Hannamari Korkiatupa/Kauhavan kennelkerho

Onko täällä kilttejä koiria?

Kauhavan kennelkerho järjesti viime viikolla koirille ja niiden omistajille koulutusillan siitä, miten joulupukki aattona kohdataan. Idea kurssiin lähti seuran aktiivi Hannamari Korkiatuvan omasta joulujännityksestä: perheessä on 5-vuotias koira, jolle joulupukin vierailu aattona on nyt ensimmäinen.

– Mietin, että kuinka käy ja kun meidän koira puolustaa perhettä ja vartioi kotia, miten toimia. Meillä on kiltti koira, mutta olen sitä mieltä vara on aina parempi kuin vahinko, Hannamari sanoo.

Koiran voi tarvittaessa vaikka sulkea pois siitä tilasta, jossa joulupukin on tarkoitus vierailla. Jos koira ei halua lähestyä pukkia, sitä ei pitäisi pakottaa.

– Tärkeätä on, että koira pääsee väistämään, jos sitä jännittää. Että se voi perääntyä ja mennä pois tilanteesta. Jos se ei pysty väistämään, sen ainoa keino on puolustautua. Pääsee helpommalla, jos ei pakota koiraa, jos se ei tahdo, Korkiatupa muistuttaa.

Koiran reaktioita punanuttuiseen jouluvieraaseen voi harjoitella kotonakin, vaikka pukeutumalla pukiksi ja katsomalla, miten koira käyttäytyy. Ja jos sattuukin niin, että pukki-vieras onkin oikean pukin kiireiden vuoksi joku tuttavapiiristä, tilanne on sillä selvä.

– No, se on paljon helpompi tilanne, sillä koira ottaa hajuaistilla. Se voi vähän ihmetellä ensin, sitten se haistaa että tämä on tuttu ja sitten sillä ei ole merkitystä enää niin paljon.

Hannamari Korkiatupa toteaa, että reaktiot joulupukkiin ovat aina koirakohtaisia. Siksi koulutuksessakin havainnoidaan jokaista koiraa erikseen.

– Koiran reaktioiden mukaan edetään. Kouluttaja tietää, missä koiran rajat menee ja näkee kun se ahdistuu. Lähdetään siitä, että koiralla olisi kokemus tästä oudosti käyttäytyvästä ihmisestä, Korkiatupa kertoo koulutuksen sisällöstä.

Joulupukin haisteleminen on tärkeää.
Joulupukin haisteleminen on tärkeää. Joulupukkina Juha Latvala. Hannamari Korkiatupa/Kauhavan kennelkerho

Ja pukki jää toiseksi, kun...

Hannamari Korkiatupa suunnittelee, että perheen koira saa joulupukilta paketin. Se tulee olemaan tuoksuva ja koira saa sen itse avata ja sitten herkutella.

Ari-Pekka Harjun mielestä suunnitelma kuulostaa hyvältä.

– Oma lahja koiralle on tosi hyvä idea. Jos se löytyy aika alussa ja siinä on tuoksua, niin loppujen lopuksi pukin tuoksu ja olemus jää toiseksi aika nopeasti. Kyllä koira voi käydä siinä pyörimässä, mutta pitää kuitenkin huolen omasta lahjastaan.

Luottamus voitettu?
Luottamus voitettu`?Pia Asell/Kauhavan kennelkerho
Lue seuraavaksi