Sähkön hinta pomppasi – syynä ydinvoimaloiden alasajo Suomessa ja Ruotsissa

Kahden ydinvoimalan yhtäaikainen alasajo näkyy sähkön korkeampana pörssihintana.

sähkön hinta
Sähköjohto pistorasiassa.
Ilkka Kemppinen / Yle

Kahden ydinvoimalan yhtäaikainen alasajo Suomessa ja Ruotsissa nostaa tällä hetkellä sähkön hintaa selvästi. Kuluttajalle se tarkoittaa sitä, että pörssisähköä ostavilla sähkön hinta on ollut reippaassa nousussa.

Suomessa Olkiluoto 2 ja Ruotsissa Oskarshamn 3 ovat molemmat parhaillaan poissa sähköntuotannosta. Suomessa tarvittavasta tuontisähköstä merkittävä osa ostetaan yleensä Ruotsista.

Sähkön hinta on tänään ollut pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin tilastojen mukaan keskimäärin 46 euron luokkaa megawattitunnilta Suomessa, kun se tiistaina oli noin 38 euroa ja viikko sitten perjantaina 34 euroa megawattitunnilta.

Olkiluodossa generaattorivika, Ruotsissa höyryvuoto

Olkiluoto 2 irtosi sähköntuotannosta varhain tiistaina generaattorivian vuoksi. Ruotsissa Oskarshamn 3:ssa puolestaan havaittiin maanantaina pieni höyryvuoto, jonka takia reaktori ajettiin eilen alas.

Oskarshamnin voimalan uudelleenkäynnistyksen on määrä tapahtua perjantaina illalla, ja sen odotetaan liittyvän takaisin sähköverkkoon lauantaina. Olkiluoto 2:n seisokin puolestaan on arvioitu kestävän sunnuntaihin.

Energiaviraston markkinaryhmän johtajan Antti Paanasen mukaan voimaloiden tuotannon keskeytyminen nostaa hyvin tyypillisesti sähkön hintaa tarjonnan kaventuessa. Hänen mukaansa sähkömarkkinat kuitenkin reagoivat tyypillisesti nopeasti myös toiseen suuntaan, kunhan tuotanto taas palaa normaalille tasolle.

Suomessa sähkön kysyntä on tällä hetkellä yli 12 000 megawattia, kun tuotantoa puolestaan on noin 9 000 megawattia verran.