Terrafamen rikkipalo hallinnassa – ihmisiä ei ollut vaarassa

Terrafamen tehtaalla syttyi palamaan rikkivetykehitin. Palo on tällä hetkellä hallinnassa, ja metallintuotanto on pysäytettynä.

Terrafame
Pelastuslaitoksen autoja ja ambulansseja Terrafamen portilla.
Terrafamen kaivokselle hälytettiin useita yksiköitä, mutta kaikkia niistä ei tarvittu varsinaisella palopaikalla.Mika Niskanen / Yle

Sotkamossa Terrafamen tehtaalla syttyi palamaan rikkivetykehitin rikkivetytehtaalla perjantaina hiukan aamu kymmenen jälkeen. Sammutustoimet aloitettiin nopeasti, eikä palosta aiheutunut henkilövahinkoja. Sammutustyöt jatkuvat yhä, tällä hetkellä tilanne on hyvin hallinnassa.

– Palon syttymissyy on tarkkaan selvillä, mutta juurisyytä emme vielä tiedä. Jostain pääsi kuumaa rikkiä purkautumaan ulos rikkivetykehittimestä. Lämpötila oli yli rikin itsesyttymislämpötilan, joten se syttyi palamaan. Heti kun tilanne rauhoittuu, pääsemme tutkimaan mikä oli palon juurisyy, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Toistaiseksi metallitehtaan tuotanto on pysäytetty. Kun sammutustyöt ovat ohi, arvioidaan kuinka nopeasti tuotanto saadaan takaisin ylös. Lukkaroinen arvioi, että tuotanto on pysäyksissä muutaman päivän.

– Palon aiheuttamia vahinkoja on liian aikaista arvioida tässä vaiheessa. Meillä on rikkivetytehtaalla kaksi tuotantolinjaa, tulipalossa olleen osalta kestää muutamia viikkoa, että kaikki vahingot saadaan korjattua. Toinen linja ajettiin myös alas kun palo huomattiin, sen tilanne arvioidaan heti kun sammutustyöt ovat ohi, Lukkaroinen toteaa.

Totta kai tällaiset tilanteet ovat vakavia, mutta henkilövahinkoriski ei ollut lähellä.

Joni Lukkaroinen

Palon huomasivat alueella työskennelleet työntekijät. Heidät evakuoitiin varotoimenpiteenä heti, kaikkiaan evakuoitiin muutama kymmenen työntekijää.

– Totta kai tällaiset tilanteet ovat vakavia, mutta henkilövahinkoriski ei ollut lähellä. Olemme seuranneet aivan palon alusta saakka kaasumittareilla rikkidioksidipäästöjä, toistaiseksi ei ole havaittu mitään poikkeavaa. Tilanteen jälkeen teemme analyysin kaasupäästöjen mittauksien tuloksista, Lukkaroinen sanoo.

Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Raisa Korhonen arvioi, että palo saadaan sammutettua tämän vuorokauden puolella. Paikalla on yksiköitä Sotkamosta ja Kajaanista, lisäksi kaivoksen porttien ulkopuolella on Ristijärveltä yksiköitä odottamassa. Paloa on ollut sammuttamassa pelastuslaitoksen lisäksi Terrafamen oma tehdaspalokunta.

Rikkivetyä käytetään Terrafamella metallien talteenotossa. Rikkivety on myrkyllinen, mädältä kananmunalta haiseva kaasu. Maaliskuussa 2012 kaivosalueella kuoli yksi työntekijä hengitettyään rikkivetyä.

Terrafame on valtion omistama kaivosyhtiö, joka osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon nikkelikaivoksen syksyllä 2015.