Piparkakku ja jouluviina ovat kuuluneet kartanojouluun jo satoja vuosia

Suomen kartanoissa on jo vuosisatojen ajan herkuteltu tutun makuisilla pikkuleivillä. Palan painikkeeksi kartanoissa hörpättiin jouluviinaa liikoja säästelemättä.

vuotuisjuhlat
Vanhoja piparkakkumuotteja
1600-luvulla koristeellisia piparkakkumuotteja annettiin lahjaksi. Myös nykyäänkin yleinen kukkamuotti oli käytössä jo silloin.Anna Sirén / Yle

Laukon kartanon emäntä Liisa Lagerstam kohentaa piparkakuilla täytettyä hopeavatia pöydällä, joka on katettu kartanoa aikoinaan isännöineen käskynhaltija Jöns Kurjen tapaan.

Ensimmäiset piparkakut saapuivat Suomeen jo keskiajalla, mutta kartanoiden keittiöissä niitä ryhdyttiin toden teolla leipomaan 1600-luvulla. Nyt tarjolla olevat piparkakut on leivottu satoja vuosia vanhalla reseptillä, silti maku on lähellä nykyihmiselle tuttua.

– 1600-luvun piparkakuissa on hieman enemmän mausteita kuin tämän päivän pipareissa, mutta yllättävän samalta nämä maistuvat, Liisa Lagerstam kertoo.

1600-luvun jouluherkkukattaus Laukon kartanossa
Piparkakkujen lisäksi Laukon kartanossa on 1600-luvun jouluina herkuteltu mm. marsipaanimakeisilla sekä ruusuvedellä maustetuilla mantelipikkuleivillä.Anna Sirén / Yle

Muotti kuin taideteos

Yhden piparkakun muotoilemiseen on Laukossakin aikoinaan uhrattu rutkasti aikaa, sillä Kurkien kauden piparkakkumuotit ovat koristeellisesti kaiverrettuja pieniä taideteoksia, joihin taikina pitää painella huolella.

– Yritimme leipoa näillä muoteilla, mutta niissä on niin paljon yksityiskohtia että kartanon keittiön liikaa kohonnut piparkakkutaikina ei sopinut niihin ollenkaan, kartanon emäntä nauraa.

On 1600-luvun joulupöydässä kuitenkin ollut myös nykyihmiselle tutun näköistä herkkua.

– Yksinkertaisempi, kukan mallinen piparkakkumuotti on ollut suosittu jo kauan. Kukkapiparkakkuja annettiin aikoinaan lahjaksi hyvän sato-onnen toivotuksena.

Liisa Lagerstam koristelee kuusta
Liisa Lagerstamin lempikuusta Laukon kartanon aulassa koristavat historian henkilöt.Anna Sirén / Yle

Reseptit taloon miniän mukana

Modernit maut kulkeutuivat Suomeen aikoinaan monia teitä. Mausteet tulivat usein luostareiden kautta ja reseptiikka joko ammattilaisten tai naisväen matkassa.

– Laukkoon, kuten muihinkin kartanoihin, palkattiin ulkomaisia kokkeja. Lisäksi talon uudet rouvat toivat mukanaan omat talouskirjansa, joista löytyi uusia ruotsalaisia ja saksalaisia reseptejä. Erityisesti marsipaanin teko oli 1600-luvun kartanonneitien ja -rouvien erityistaito, ja siinä he päihittivät ajan sokerileipuritkin, Liisa Lagerstam kertoo.

Suomessa esimerkiksi Louhisaaren kartanon talouskirja on säilynyt näihin päiviin, mutta Vesilahdelta omaa kirjaa ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt.

– Meidän keittiömme 1600-luvun reseptit on saatu Pietari Brahen kirjaston saksalaisesta keittokirjasta, jota lienee aikoinaan käytetty myös täällä Laukossa.

Laukon kartano talvella
Laukon kartano pitää ovensa auki yleisölle joulunaluspäiviin saakka.Anna Sirén / Yle

Ei raittiita jouluja kartanoissa

Niin jouluisat kuin muutkin kartanoherkut ovat menneillä vuosisadoilla maittaneet täkäläisille, mutta ulkomaisiin vierailijoihin Ruotsi-Suomen tarjottavat eivät tehneet vaikutusta.

– Ulkomaiset diplomaatit ovat kirjoittaneet kartanovisiiteistään. Erityisesti ranskalaisten neuvottelijoiden mielestä täkäläisten kartanoiden ruoat olivat ihan kauheita ja liian maustettuja. Heidän mielestään täällä syötiin ja erityisesti juotiin ihan valtavasti, Liisa Lagerstam paljastaa.

Havainto juomisesta pitänee paikkansa. Laukossakaan ei ole tavattu viettää raittiita jouluja. Olutta on pantu aina, ja siitä lähtien kun 1600-luvulla alettiin polttaa paloviinaa, jouluviina on tavalla tai toisella kuulunut kartanon perinteisiin niin herrasväen pöydässä kuin väentuvissa.

Railakkaimmat seuraukset joulun juhlinnasta ovat epäilemättä jääneet kirjaamatta jälkipolville, mutta jotain on sentään säilynyt.

– Käräjäoikeuden pöytäkirjoihin on jäänyt merkintöjä 1600-luvun Laukosta. Tiedetään esimerkiksi, että eräs kartanolla saarnaamassa ollut kappalainen oli nauttinut liikaa ja metelöinyt niin paljon, että hänet jouduttiin haastamaan nolon käytöksensä vuoksi oikeuteen.