Hyönteisruoka kiinnostaa Suomessa enemmän kuin Ruotsissa – helpoin muoto olisi jauhettuna

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kyselytutkimukseen vastanneista puolet ostaisi hyönteisruokaa, jos sitä saisi kaupasta.

Kuva: YLE

Suomalaiset ovat kiinnostuneita hyönteisistä ruokana. Tämä käy ilmi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 585 suomalaista.

Jopa 70 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista ilmoittaa olevansa kiinnostunut hyönteisruuasta.

Puolet ostaisi hyönteisruokaa, jos sitä olisi kauppojen hyllyillä. Kolmannes vastaajista on jo maistanut hyönteisruokaa.

Suomalaiset verrokkimaita myönteisempiä

Kyselytutkimus on osa Tekes-rahoitteista Hyönteiset ruokaketjussa -hanketta, joka tutkii, miten hyönteisiä voisi hyödyntää suomalaisessa ruokaketjussa. Hankkeessa on lisäksi tutkittu suomalaisten suhtautumista hyönteisten syöntiin ja sitä on vertailtu suhtautumiseen Ruotsissa, Saksassa ja Tsekeissä.

Suomalaisten asenne hyönteisruokaa kohtaan on verrokkimaita myönteisempi, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

Ruotsalaisten keskuudessa hieman alle 40 prosenttia on kiinnostunut hyönteisruuasta. Tsekeissä osuus on 30 prosenttia ja Saksassa 25 prosenttia.

Myönteisimmin hyönteisruokaan suhtautuvat alle 45-vuotiaat vastaajat.

Kokonaiset hyönteiset vielä liian eksoottisia

Tutkimuksessa kehitettiin myös hyönteisruokatuotteita, joiden ideat ovat peräisin kuluttajilta. Kuluttajat ideoivat tuotteita esimerkiksi naposteluun ja valmisruuaksi.

Tarjoamalla kuluttajille faktoihin perustuvaa tietoa hyönteisten ruokakäytöstä ja maistamismahdollisuuksia voidaan edesauttaa hyönteisruoan hyväksyntää.

Jaakko Korpela

Hyönteisistä ehdotettiin korvaajia tuttujen tuotteiden raaka-aineiksi, esimerkiksi lihapulliin, nugetteihin tai pitsan täytteeksi, sanoo Terhi Pohjanheimo Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

– Hyönteisten lisääminen tuotteisiin jauhettuna olisi kuluttajille helpoin tapa, kertoo Pohjanheimo Turun yliopiston tiedotteessa.

Kokonaiset hyönteiset ovat kuluttajille kuitenkin vielä epämiellyttäviä. Esimerkiksi wokatut jauhomadot kasvikset kuvattiin ensisijaisesti luotaantyöntäväksi, eksoottiseksi ja epäilyttäväksi, vaikkakin terveelliseksi ja mielenkiintoiseksi.

Ruokateollisuuden kiinnostus kasvussa

Hankkeen koordinaattori Jaakko Korpela sanoo, että kuluttajien kokemat esteet hyönteisten syöntiin liittyvät useimmiten epätietoisuuteen niiden laadusta ja turvallisuudesta.

– Tarjoamalla kuluttajille faktoihin perustuvaa tietoa hyönteisten ruokakäytöstä ja maistamismahdollisuuksia voidaan edesauttaa hyönteisruoan hyväksyntää.

– Osa kuluttajista pitää hyönteisiä jo nyt potentiaalisena vaihtoehtona ruokavaliossaan niiden ravitsemuksellisten ja ekologisten arvojen, sekä uutuusarvon vuoksi, Korpela kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Korpelan mukaan kuluttajien muuttuva asenne hyönteisruokaa kohtaan on herättänyt myös ruokateollisuuden kiinnostuksen.

– Moni hankkeen haastattelema yritys pitää hyönteisiä potentiaalisena raaka-aineena niinikään lisäämään tuotteiden ravintosisältöä ja ekologista jalanjälkeä.