Hyppää sisältöön

Tällainen on Suomen edistynein poliisitalo: Penkit pultattu lattiaan ja pöydät seiniin, ettei kukaan visko

Kotkan uusi poliisitalo avataan maanantaina. Kokemuksia sen rakentamisesta hyödynnetään jatkossa ympäri Suomen.

Kotkan uusi poliisitalo avataan maanantaina. Kuva: Olli Törönen / Yle

**KOTKA **Tänä päivänä uuden poliisitalon rakentaminen Suomessa on todellinen harvinaisuus. Kotkaan sellainen tehtiin, koska entisessä oli sisäilmaongelmia. Upouusi poliisitalo avataan maanantaina.

– Poliisin kannalta se on erinomainen asia. Ovet aukeavat tasan kahdeksalta. Asiakas saa vähintään lämpimän kädenpuristuksen ja tervetulotoivotuksen, kertoo ylikomisario Mika Kuitunen Kaakkois-Suomen poliisista

Kotkan poliisitalo on ensimmäinen Suomeen rakennettu uudenaikainen poliisitalo. Toinen uutta poliisitalokonseptia hyödyntävä on valmistumassa Joensuuhun, missä rakennetaan oikeus- ja poliisitaloa.

– Isoja peruskorjauksia on luvassa ja toki uusiakin poliisitaloja vielä jonain päivänä tehdään. Säästöjä pitää tehdä ja pyrkimyksenä on käyttää valtion olemassa olevia tiloja. Uudisrakentamista pyritäänkin välttämään, kertoo materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen Poliisihallituksesta.

Täyden poliisipalvelun talo

Kotkan uuden poliisitalon tavoitteena on parantaa työntekijöiden ja asiakkaiden arkea. Suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä taloa käyttävien kanssa.

– Se on täyden poliisipalvelun talo. Talosta löytyy operatiivinen toiminta, lupapalvelut ja hallintoon liittyviä toimintoja, kertoo ylikomisario Mika Kuitunen.

Se on täyden poliisipalvelun talo. Talosta löytyy operatiivinen toiminta, lupapalvelut ja hallintoon liittyviä toimintoja.

Mika Kuitunen

Esimerkiksi rikosilmoitusten käsittelyä nopeutetaan esikäsittelyn avulla. Odotusaulasta rikosilmoitusta tekevä henkilö pyydetään vastaanottotilaan, joka on äänieristetty huone.

– Kaikki kansalaisten tarvitsemat palvelut löytyvät samalta asiakaspalvelualueelta, kertoo Kuitunen.

Myös poliisitalon puhelinpalvelut parantuvat, sillä poliisin tavoitettavuutta halutaan lisätä aiemmasta.

Tuolien viskomisesta tehty vaikeaa

Poliisitalon suunnittelussa on otettu huomioon aiempaa tarkemmin poliisien ja tavallisten kansalaisten turvallisuus. Talon sisällä on eritelty tiukasti esimerkiksi, missä pidätetyt pääsevät liikkumaan.

Turvallisuuden parantaminen tarkoittaa myös sitä, ettei kukaan pääse viskomaan asiakaspalvelupisteiden tai kuulusteluhuoneiden pöytiä tai tuoleja. Ne kaikki ovat tukevasti kiinni lattiassa tai seinissä.

Myöskään asetarkastukseen tulevat henkilöt eivät enää istu aseiden kanssa odotusaulassa. Tuulikaapista heidät ohjataan erilliseen huoneeseen, jossa ase laitetaan rumpumalliseen laitteeseen

– Siellä on nykyaikainen väline, jonka kautta asiakkaan ase vaihtaa haltijaa. Rumpua käytetään käyttölaitteella ja ase paljastuu henkilökunnan tarkasteltavaksi, kertoo ylikomisario Mika Kuitunen.

Putkassa lämpimät oltavat

Poliisitalon poliisivankilassa puolestaan hyödynnetään tietokoneohjattua turvatekniikkaa. Putkat otetaan käyttöön vasta ensi vuoden alussa yhdeksäs tammikuuta.

Kotkan kokemukset ja siellä tehdyt muutokset otetaan huomioon uudis- ja peruskorjaushankkeissa.

Jouni Jantunen

– Uudella tekniikalla hallitaan ilmastointia, lämmistystä ja wc-tiloja. Niissä ei ole enää perinteisiä katkaisijoita, vaan osa tekniikasta on tietokoneohjattua, sanoo Mika Kuitunen.

Säilytykseen joutuvalle asiakkaalle uudet putkat voivat tarkoittaa aiempaa parempia olosuhteita.

– Tarvittaessa ne ovat lämpimämpiäkin kyllä, kertoo ylikomisario Kuitunen.

Hintalappu arviolta 14 miljoonaa euroa

Kotkan poliisitaloa rakensi noin 170 urakoitsijaa ja yli 600 työntekijää. Hintalappu oli arviolta noin 14 miljoonaa euroa.

– Ei tullut mitään merkittäviä vastoinkäymisiä. Hanke meni hyvin, tiivistää materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen Poliisihallituksesta.

Samalla Kotkan poliisitalo on ensimmäinen Poliisihallituksen uuden poliisitalokonseptin mukainen rakennus. Konseptin tarkoituksena on yhtenäistää poliisitalojen suunnittelua, rakentamista ja korjausta.

Poliisihallitus aikoo hyödyntää Kotkasta kerätyt kokemukset tulevaisuuden hankkeissa.

– Kokemuksia otetaan huomioon suunnittelun, rakentamisen ja myös käytön ajalta. Kotkan kokemukset ja siellä tehdyt muutokset otetaan huomioon uudis- ja peruskorjaushankkeissa, kertoo Jouni Jantunen.

.
.